Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
profiteren van lege EU-markt

Hoge prijzen voor Zuid-Afrikaanse avocado's in Europa

De eerste volumes Zuid-Afrikaanse avocado's hebben de Europese markt inmiddels bereikt. Ze komen op een nagenoeg lege markt omdat de recente overstromingen de avocadoteelt in Peru ontregeld hebben, waardoor de rijping en het verpakken vertraging oploopt. 

"Normaal gesproken ontvangen we deze tijd van het jaar goede prijzen omdat de markt leeg is. Vanwege de krappe aanvoer uit Peru zijn de prijzen nu echter nog hoger dan voorgaande jaren," legt Rouxan Jansen van Rensburg uit van Corefruit. De eerste partij Fuerte en Maluma Hass kwam eind vorige week in Europa aan. Met openingsprijzen van €15 tot €16 voor 4 kilo Hass avocado's zijn de vooruitzichten zeer goed."
 
Richard Nhatarikwa van de Fruit Farm Group beaamt dat de prijzen sterk zijn. De eerste partij Fuerte van het bedrijf kwam deze week in Rotterdam aan. "De prijzen zijn beter dan vorig jaar, hoewel we toen een gunstige wisselkoers hadden. Onze eerste vracht bestond uit vijf containers met elk 20 pallets met 264 dozen van 4 kilo. Vanaf deze week zal het bedrijf ook Hass avocado's gaan exporteren die afkomstig zijn uit de 15 pakstations in Lowveld, het belangrijkste avocadoteeltgebied in Zuid-Afrika. Vorig jaar vermarktte het bedrijf ruim 2 miljoen dozen van 4 kilo. 

99% van de Zuid-Afrikaanse avocado's worden naar de EU geëxporteerd, waarvan 20% naar het Verenigd Koninkrijk.

De avocadovolumes zullen dit seizoen naar verwachting kleiner zijn dan vorig seizoen, 50.000 ton ten opzichte van 54.000 ton in 2016. Avocadobomen hebben beurtjaren en dat is dit seizoen het geval. Vorig jaar was dit niet zo en had de productie nog hoger kunnen zijn als de oogst geen hagelschade had opgelopen. Door middel van tuinbouwtechnieken zoals de juiste snoeiwijze, irrigatie en bemesting kunnen de schommelingen in volumes verminderd worden. Bovendien worden er dit jaar nieuwe boomgaarden productief waardoor de wisselende volumes nog verder zullen verminderen," legt Derek Donkin uit, directeur van Subtrop. De komende jaren zullen er jaarlijks 1.000 hectare aan avocadobomen aangeplant worden.
Momenteel bestaat 60% tot 62% van de Zuid-Afrikaanse avocadoproductie uit Hass of Hass-achtige rassen (zoals Maluma en GEM) en 38% tot 40% uit groene rassen, zoals Fuerte en Pinkerton. "Op de exportmarkt bestaat een voorkeur voor rassen met een donkere schil maar er is ook ruimte voor groene avocado's. Op de binnenlandse markt was het precies het tegenovergestelde het geval maar hier lijkt geleidelijk verandering in te komen. Tien tot vijftien jaar geleden was de lokale vraag naar Hass avocado's klein en ook de prijzen waren laag, maar het product wint steeds meer terrein," legt Donkin uit.

Ongeveer de helft (50% tot 54%) van de lokale productie wordt geëxporteerd. Een aanzienlijk volume (10% tot 15%) is bestemd voor de verwerking tot guacamole of avocado-olie, het overige volume is voor verse consumptie. "De volumes groeien gestaag," vertelt Christoff de Wet, marktagent van de RSA Groep. "Fuerte is een bekend ras maar Hass en Pinkerton zijn in opmars. Voor avocado's kaliber 12 zijn de prijzen redelijk, €4.39 tot €5,86 per doos van 4 kilo. De kwaliteit is zeer goed maar de retailprijzen zijn echter nog altijd erg hoog."

Elfranco Hoogenhout, eigenaar van Farmers Trust, vertelt dat avocado's kaliber 12 en 14 goede prijzen opleveren. Kleinere maten leveren prijzen tot €3,66 op. "Op dit moment vermarkten we alleen nog Fuerte. De eerste volumes Hass worden pas over een maand verwacht. Het zullen er niet veel zijn maar zeker genoeg," besluit Hoogenhout.Voor meer informatie
Rouxan Jansen van Rensburg
Corefruit
Tel: +27 21 863 6300

Richard Nhatarikwa
The Fruit Farm Group
Tel: +27 15 307 8500

Derek Donkin
Subtrop
Tel: +27 15 306 6240

Christoff de Wet
RSA Group
Tel: +11 613 4391

Elfranco Hoogenhout
Farmers Trust
Tel: +27 12 323 2000

Publicatiedatum: 29-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: