Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaanse CREA stemt citrusteelt af op vraag consument

Citrus, en dan met name sinaasappelen, maakt voor veel consumenten deel uit van een uitgebalanceerde voeding omdat het een rijke bron van vitamine C en andere antioxidanten is. 

Bloedsinaasappelen zoals Tarocco, Moro en Sanguinello bevatten nog hogere concentraties antioxidanten en beschikken daarnaast over veel gezonde eigenschappen, die kunnen bijdragen aan het voorkomen van bepaalde ziektes."Crea Acireale houdt zich momenteel bezig met onderzoek naar nieuwe rassen die qua maat, kleur en smaak nog beter afgestemd zijn op de voorkeur van de consument en die eveneens rijk zijn aan vitaminen, minerale zouten, vezels en antioxidanten," legt directeur Paolo Rapisarda uit. 

"De laatste jaren heeft het centrum nieuwe bloedsinaasappelkloons met uitstekende kenmerken (intens maar verfijnd aroma, felrode kleur, zoetzure smaak) geselecteerd en geëvalueerd, die bovendien nog hogere concentraties aan vitamine C, anthocyanen en polyfenolen bevatten.

Sap en extract dat rijk is aan anthocyanen en andere antioxdanten (vitamine C, flavenoïde, hydroxycinnamidezuur) werden beoordeeld om hun effectiviteit te bepalen. Een recent onderzoek dat plaatsvond in samenwerking met het Istituto Europeo di Oncologia di Milano (IEO) toonde aan dat de inname van Moro sap of anthocyanenextract de ophoping van vet bij muizen die een vetrijk dieet kregen aanzienlijk verminderde. Overige sinaasappelrassen hadden dit effect echter niet.  

De toepassing van gestandaardiseerd bloedsinaasappelsap als ingrediënt voor cosmeticaproducten werd eveneens beoordeeld en hierbij werd de lichtbeschermende werking gemeten. De bevindingen toonden een hogere huidbescherming aan dan bij producten op basis van vitamine E (tocopherol) waardoor het product gebruikt kan worden voor het vervaardigen van huidproducten met een hoge beschermingsfactor."In het kader van productinnovatie heeft CREA Acireale in 2016 ook octrooi aangevraagd op twee nieuwe mandarijnenhybriden. De eerste, Sun Red, is een kruising tussen de Oroval clementine en de Moro sinaasappel en kan beschouwd worden als een superfruit. Zijn gehalte aan anthocyanen is zeer hoog. Het tweede ras, Bellini, is een kruising van de Monreal clementine en grapefruit en leent zich perfect voor het bereiden van verse sappen dankzij zijn hoge suikergehalte en licht bittere nasmaak. Zijn gehalte aan furocoumarines daarentegen is tienmaal lager dan dat van traditioneel grapefruitsap.

Furocoumarines zijn stoffen die de werking van bepaalde medicijnen nadelig kunnen beïnvloeden en hierdoor bijwerkingen veroorzaken. Om deze reden is de grapefruitconsumptie gedaald, met name onder de oudere generatie omdat deze vaker medicijnen slikt. Bellini is mogelijk een geschikt alternatief voor grapefruitsap voor de sapverwerkende sector."Om de Crea innovaties zo goed mogelijk op de markt af te stemmen, moeten we onze wetenschappelijke kennis combineren met de economische belangen van alle partijen binnen de keten."

Dit is precies de reden waarom Crea de samenwerking met bedrijven en overheidsinstanties is aangegaan om zo zijn kennis te delen om relevante initiatieven te ontwikkelen voor de citrussector. De deelnemers zijn Crea, technische diensten van het Assessorato dell'Agricoltura della Regione Siciliana, telersverenigingen en grote citrusproducenten. Op 29 maart zal er in het kader van deze samenwerking een bijeenkomst plaatsvinden, georganiseerd door Crea Acireale. 

Contact:
Director Paolo Rapisarda
CREA-Centro di Ricerca per l'Agrumicoltura 
le Colture Mediterranee
Corso Savoia, 190 
95024 Acireale CT
Tel. + 39 095 765 3111

Publicatiedatum: 30-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: