Voorzitter Baldassarre vertelde dat het consortium in2010 werd opgericht om een product veilig te stellen dat aan populariteit leekte verliezen. "In het begin waren er maar acht producenten maar nu zijn er 71met een totaal areaal van 110 hectare. Iedere producent heeft gemiddeld ietsmeer dan één hectare en vrijwel al het werk wordt nog met de hand gedaan. DeRosso di Sulmona knoflook had het moeilijk omdat andere, productievere roderassen in opkomst waren en vanwege de lage prijzen. De laatste paar jaar kiezenechter weer meer mensen ervoor om dit lokale ras te telen, waardoor deproductie en werkgelegenheid groeien."
De voorzitter van het Franse knoflookcomité, Christiane Pieters,presenteerde de cijfers van het seizoen 2016 dat zeer gunstig verlopen is voor zowel witte, paarse als rode knoflook. De kwaliteit was goed voor witte en paarserassen maar de rode rassen hadden te maken met problemen als gevolg vanfusarium. In het zuidwesten van Frankrijk besloeg het knoflookareaal in 20151.564 hectare en in 2016 was dit 1.713 hectare. In de regio Drome groeide hetareaal eveneens en werd van 2.660 hectare uitgebreid naar 2.750 hectare. In2015 bedroeg het productievolume 7.300 ton en 2016 groeide dit naar 21.200 tondankzij de hoge productie en het grotere areaal.Klik hier voor de foto'sNaar verwachting zal het areaal in 2017 nog verder groeien. De prijzen voorwitte knoflook stegen van €2,29 in 2011 naar €3,26 per kilo in 2016. Die vanpaarse knoflook stegen van €2,74 naar €3,48 per kilo. Rode knoflook heeft eenstabielere prijs van €4,77 per kilo. De retailprijzen stegen van €8,34 naar€9,44 per kilo. Geïmporteerde knoflook, veelal uit Spanje, steeg van €8,36 naar €8,88 per kilo. De groei van hetareaal bedraagt 10% in 2017. Voor roze knoflook wordt de opbrengst op 5 ton perhectare geraamd en voor witte knoflook op 8 ton per hectare.
Klik hier voor de foto'sSpanje exporteerde 10% minder naar de EU dan vorig jaar (ongeveer 100.000 ton).Voor 2017 wordt een stijging van 5% tot 10% verwacht. Spanje eindigde hetseizoen zonder voorraden en zal mogelijk niet in staat zijn om aan alle vraagte voldoen. Roberto Cherubini van het ministerie van Landbouw belichtte de commerciëleaspecten en veranderingen binnen de sector. Vittorio D'Allessandro benadrukte hetbelang van gecertificeerd pootgoed voor het verkrijgen van eenkwaliteitsproduct. Het pootgoedbedrijf, de regionale fytosanitaire dienst enCrea scs (voorheen Ense) zijn alle betrokken bij de certificering.De volgende ontmoeting vindt in 2018 in Frankrijk plaats.
Stefania Baldassarre/Antonio Ricci
Consorzio Aglio rosso di Sulmona
Via Tratturo, 1
67039 Sulmona (L'Aquila)
Cell. 338/5080981
Email: info@agliorossodisulmona.org
Web: www.agliorossodisulmona.org