Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Walmart opent 50 nieuwe vestigingen in India

VS: Marsh sluit winkels in Indiana
De Amerikaanse keten Marsh gaat met het begin van april twee vestigingen sluiten in de staat Indiana. Marsh heeft al eerder in dit jaar winkels moeten sluiten in Indianapolis. (theindychannel.com)

Rusland: X5 Retail heeft netto winstgroei van 57,3%

De Russische retailer X5 Retail Group had in 2016 een toename in omzet van 27,8% tot RUB1,03 biljoen (€16,7 miljard). Daarmee was er sprake van de snelste omzetgroei sinds 2011. De bruto winst steeg met 33,8% tot RUB79,5 miljard (€1,29 miljard), terwijl de netto winst jaar op jaar met 57,3% steeg tot RUB22,3 miljard (€360 miljoen). De like-for-like omzet nam met 7,7% toe, waarbij sprake was van positieve ontwikkelingen bij de drie belangrijkste formats van de keten. X5 heeft in totaal 2.167 nieuwe winkels geopend in 2016. Dit is een recordaantal voor het bedrijf. in 2015 werden 1.537 nieuwe vestigingen geopend. (stockmarketwire.com)

Walmart opent 50 nieuwe vestigingen in India
Walmart gaat 50 nieuwe vestigingen openen in India. Bijna de helft van deze nieuwe locaties wordt geopend in de plattelandsregio's Uttar Pradesh en Uttarakhand. Walmart wil daarmee zijn activiteiten in het cash & carry-segment uitbreiden. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar meer mogelijkheden voor het supermarktsegment, nu de Indiase overheid een versoepelde wetgeving heeft ingesteld. Walmart heeft op dit moment 20 vestigingen in bedrijf. (timesofindia.indiatimes.com)

Amazon ontloopt voor $1,5 miljard aan belastingheffing
Amazon  hoeft een Amerikaanse belastingheffing van $1,5 miljard (€1,38 miljard) niet te betalen. De rechtbank heeft besloten dat het bedrijf op legale wijze belasting heeft betaald voor zijn Europese omzet via een dochteronderneming in Luxemburg. Amazon heeft hiervoor een lang lopend juridisch gevecht moeten voeren met de Amerikaanse belastingdienst (IRS). (thedrum.com)

Tesco heeft bijna overeenkomst voor boekhoudschandaal
De Britse supermarktketen Tesco is in vergevorderde gesprekken met de Serious Fraud Office (SFO) voor een schikking in verband met het boekhoudschandaal van 2014. Mogelijk zal de keten een boete moeten betalen voor het feit dat in 2014 een schromelijk overdreven winst werd gemeld. Het mediabedrijf Sky heeft achterhaald dat advocaten die Tesco vertegenwoordigen op het punt staan om een zogeheten deferred prosecution agreement (DPA) te sluiten, nadat eerder maandenlang overleg is gevoerd met de SFO. Volgens anonieme bronnen van Sky zou de overeenkomst binnen enkele weken getekend kunnen zijn, hoewel dit nog niet zeker is. Ook zou de boete neerkomen op een bedrag van meer dan £100 miljoen (€115,7 miljoen). (Reuters)

Australische ketens slecht voorbereid op Amazon

De Australische Commonwealth Bank heeft in februari statistieken vrijgegeven, waaruit blijkt dat slechts 14% van de Australische retailers goed zijn voorbereid op de komst van Amazon. Slechts 11% ziet Amazon daadwerkelijk als een gevaarlijke concurrent voor de thuismarkt. 70% van de Australische retailers geeft echter wel aan zich ervan bewust te zijn dat Amazon met september al actief in Australië kan zijn. (tenplay.com.au)

Vietnamese leveranciers in problemen door buitenlandse ketens 
Volgens Le Thi Thanh Lam, de onderdirecteur van Saigon Food, hebben veel Vietnamese bedrijven grote problemen met hun distributie sinds dat er in Vietnam supermarktketens zijn opgezet met behulp van buitenlandse investeerders. Het is daardoor moeilijker geworden voor Vietnamese producenten om hun goederen via de gebruikelijke leveringsketens op de markt te zetten, omdat de buitenlandse ketens hoge kortingen eisen. (english.vietnamnet.vn)

Spanje: 4% meer omzet voor Coviran 

De Spaanse coöperatie Coviran had in 2016 een bruto omzetgroei van 4% tot €1,26 miljard. Van dit totaal is ongeveer €1,15 miljard afkomstig van Spaanse vestigingen, terwijl zo'n €106 miljoen werd gegenereerd door winkels in Portugal. De like-for-like omzet steeg met 1%. De netto jaarwinst nam toe met 13% tot €1,04 miljoen. Coviran heeft een marktaandeel van 2,09% in Spanje en van 0,84% in Portugal. (esmmagazine.com)

Italië: Esselunga heeft in 2016 omzetgroei van 3,1%
De Italiaanse keten Esselunga heeft in 2016 een omzetgroei behaald van 3,1% tot €7,5 miljard. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een gemiddelde prijsafname van 1,1% ingevoerd, waardoor nieuwe consumenten werden aangetrokken. Het klantenverkeer nam daardoor met 4,4% toe ten opzichte van 2015. De netto winst nam af van €291 miljoen tot €262 miljoen, wat voornamelijk kwam door wat problemen rondom het vastgoed van de keten. Verder werd 2016 voor Esselunga gekenmerkt door het overlijden van oprichter Bernardo Caprotti. (esmmagazine.com)

Britse keten Booths actief in Maleisië 
De Britse supermarktketen Booths gaat binnenkort zijn producten verkopen in Maleisië. De keten begon zo'n 170 jaar geleden in Blackpool en heeft zich ontwikkeld tot een keten voor het hogere marktsegment. Booths werkt in Maleisië met het in Hong Kong gevestigde Dairy Farm aan een joint venture. (themalaymailonline.com)

Wal-Mart heeft beste online concurrentiepositie tegen Amazon
Wal-Mart Stores lijkt onder alle grote fysieke supermarktketens de beste positie te hebben om te zowel zich beter te ontwikkelen in het online supermarktsegment als om beter te kunnen concurreren met Amazon. Dit blijkt uit een nieuw verslag van Citi Research. Volgens het onderzoeksbureau heeft ook Kroger goede scores als het gaat om online marktposities in verhouding tot Amazon, waarbij met name de scherpe prijzen van Kroger een sterk pluspunt vormen. Van alle fysieke supermarktketens had Whole Foods Market de laagste score als mogelijke Amazon-concurrent. (cnbc.com)

VS: Food Lion gaat winkels renoveren
Het in Richmond gevestigde Food Lion gaat een groot aantal van zijn lokale vestigingen renoveren. De reden hiervoor is de toenemende concurrentie in de eigen regio. Binnenkort komen er in de vorm van Publix Super Markets en Lidl twee nieuwe concurrenten in de omgeving van Richmond bij. (richmond.com)

Minder omzet voor Finse supermarktsector in februari

De Finse supermarktsector had in februari van 2017 een totale omzet van €1,23 miljard. Jaar op jaar is dat een afname van 1%, aldus de Finse supermarktbranche-organisatie Päivittäistavarakauppa ry. (esmmagazine.com)

Amazon krijgt concurrentie in het Midden-Oosten

De in Dubai gevestigde retailer Emaar Malls heeft een bod van $800 miljoen (€734,7 miljoen) geplaatst op het online supermarktplatform Souq.com. Mogelijk ontstaat hiermee een concurrentiestrijd met Amazon, dat onlangs aangaf in principe in te stemmen met de overname van dezelfde online retailer. (Reuters)

Chinese consumenten en de online supermarktsector
Klik hier om meer te lezen. 

Publicatiedatum: 28-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: