Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABU- en NBBU-Flexmigrantenonderzoek:

"Flexmigranten belangrijk voor Nederland"

ABU- en NBBU-leden bemiddelden 119.598 flexmigranten in 2016. Gemiddeld hebben flexmigranten een dienstverband van 44 weken. Dit zijn enkele cijfers uit het Flexmigrantenonderzoek 2016, dat de ABU en NBBU gezamenlijk hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Conclusr Research. Het onderzoek is uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de groep buitenlandse uitzendkrachten die in Nederland actief is.

Het onderzoek is uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de groep buitenlandse uitzendkrachten die in Nederland actief is. Onderzocht is onder andere waar ze werken in Nederland, in welke sectoren en uit welke landen ze komen.
De cijfers laten zien dat flexmigranten duurzaam verbonden raken aan de Nederlandse samenleving. Ze blijven gemiddeld langer in Nederland en gaan minder vaak naar huis. Daarbij heeft de Nederlandse economie alleen maar te winnen.

De meeste flexmigranten zijn in 2016 nog steeds van Poolse komaf, al wordt hun aandeel minder groot. In 2016 was het aandeel 79% tegen 87% in 2014. Op afstand volgen flexmigranten met andere nationaliteiten, in volgorde van aandeel: Roemenië, Duitsland, Hongarije, Litouwen. Er zijn verschillen in de landen van herkomst van de flexmigranten en de landen waarin zij geworven worden. Van alle flexmigranten heeft 79,3% de Poolse nationaliteit en 75,2% van alle flexmigranten is daadwerkelijk geworven in Polen. In Duitsland worden niet alleen Duitse flexmigranten geworven maar ook flexmigranten met een andere nationaliteit. Er zijn 3.224 flexmigranten met de Duitse nationaliteit en er zijn 3.385 flexmigranten in Duitsland geworven.
De meeste flexmigranten zijn werkzaam in Noord-Limburg, Noord-Holland-Noord en Noordoost-Brabant. In deze regio's zijn in totaal meer dan 26.000 flexmigranten werkzaam. De sectoren waarin de meeste flexmigranten werkzaam zijn, zijn de logistieke sector, de land- en tuinbouw en de voedingsindustrie. In totaal wordt 70% van de flexmigranten bemiddeld in huisvesting. Dit wordt met name door inhuur via een woonbemiddelaar gedaan.

Zie voor meer informatie het volledige onderzoeksrapport of de factsheet met belangrijkste resultaten op de site van de ABU.


bron: ABU, 27/03/17
Publicatiedatum: