Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
In hoeverre helpt het eten van groenten tegen stress?

Een dagelijkse hoeveelheid groenten zou stress verlagend werken volgens een bevolkingsonderzoek onder Australiërs. Australische onderzoekers publiceerden hierover in het blad BMJ Open. Ze volgden ongeveer 60 duizend landgenoten gedurende twee tot vier jaar. Bij deelnemers die regelmatig groenten en fruit aten, werd 20 procent minder vaak stress gesignaleerd.

De Volkskrant factcheckers zochten dit nieuws verder uit en wat bleek? Er waren ongeveer 6 op de 100 mensen die zich gestrest voelde en hun dagelijkse porties groenten en fruit aten. Daarbij kwam inderdaad 20 procent minder vaak stress voor. Echter, onder groenten etende mensen bleven er dan 5 op de 100 gestreste personen over, wat dus welgeteld één persoon op de honderd scheelt. Kortom: 99 procent van de mensen merkt geen stressverschil door groenten en fruit te eten.

Rest daarbij ook de vraag of verminderde stress te danken is aan groenten en fruit. Zouden groenteneters zich minder gestrest voelen, omdat ze het beter hebben op een manier die niet met de vragenlijsten te toetsen viel?
Toch denken wetenschappers dat groenten en fruit voedingsstoffen bevatten die - op een subtiele manier - stress kunnen tegengaan. Wie voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, voorkomt dat schadelijke stoffen zich opstapelen, zegt Ondine van de Rest van de universiteit van Wageningen. En dat kan schelen.

Conclusie van de Volkskrant: Alle beetjes helpen, maar verwacht geen anti-stresswonderen van groenten en fruit.

Klik voor het volledige Volkskrantartikel hier

Publicatiedatum: 28-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: