Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Okkie Burger en Arno Mouton, Quattro Citrus

In het Zuid-Afrikaanse Citrusdal is het verpakken begonnen

Vandaag start voor Quattro Citrus het pakseizoen. De firma startte in 2014 met vier aandeelhouders, waaronder AMC South Africa, dat de Zuid-Afrikaanse belangen van de Muñoz Group behartigt. De overige drie directeuren zijn rechtstreeks betrokken bij het productie- en pakproces.

Quatrro Citrus, de operationele tak van het bedrijf, verpakt het citrus van zijn eigen en andere telers. "Vandaag start het bedrijf met het verpakken van satsuma's voor het Verenigd Koninkrijk, waar de markt nog altijd goed is," legt pakstation manager Okkie Burger uit. "De citrusvolumes groeien in Citrusdal. Wij zijn het nieuwste pakstation van de zestien die deze streek telt. De productie neemt echter zo sterk toe dat er iedere drie jaar een nieuw pakstation bijgebouwd moet worden." 

 


AMC South Africa is verantwoordelijk voor het vermarkten van de producten. De belangrijkste afzetmarkten zijn de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Er worden ook volumes afgezet is het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Rusland, waaronder ook die van andere producenten. Ongeveer 5% van de productie wordt in Zuid-Afrika vermarkt, waar de informele handel groeit. Zo'n 12% wordt verkocht aan straathandelaren. "De binnenlandse markt is nog steeds goed en we verwachten zowel op de internationale als lokale markt prima prijzen."

Vorig jaar verpakte het bedrijf 42.000 kratten van 400 kilo wat neerkomt op ruwweg 700.000 tot 800.000 dozen. 80% van de productie betreft klasse 1 en 2 citrus. Dankzij zijn rijpfaciliteit kan het bedrijf het citrus eerder op de markt brengen. "Het fruit wordt gedurende 24 tot maximaal 72 uur gerijpt bij 22°C en een luchtvochtigheid van 95%. We moeten dit proces zorgvuldig uitvoeren. Een nadeel is dat door iedere 24 uur in de rijpfaciliteit het schapleven van het product met een week wordt verkort," licht Burger toe. Het citrus van Quattro Citrus doet er gemiddeld ongeveer 6 weken over om zijn bestemming op het noordelijk halfrond te bereiken: twee weken in de haven van Kaapstad en vervolgens nog een transittijd van vier weken op zee.


Volgens de protocollen die het bedrijf hanteert, dienen easypeelers binnen zeven dagen verpakt te worden. Voor het overig citrus is dit binnen tien dagen. In periodes van piekproductie gaat het verpakken dag en nacht door.

Via AMC Fruit heeft het bedrijf toegang tot nieuwe rassen, die ontwikkeld werden door Source Citrus Genesis. Momenteel test het 23 nieuwe rassen uit, waaronder een mandarijn die een even zoete smaak heeft als de Orri maar met minder vegetatieve groei.

Om half juni en juli het gat in de aanvoer tussen navels en MidKnights op te vullen, teelt het bedrijf ook Tango's (In Spanje Tang Gold genoemd), een ras waarover een juridische strijd gaande is met betrekking tot de kwekersrechten vanwege zijn nauwe genetische verwantschap aan ClemenGold. Op dit moment zijn de kwekersrechten in Zuid-Afrika veiliggesteld. AMC is verantwoordelijk voor 50% van het areaal van dit ras in Zuid-Afrika. Arno Mouton van Ouwerf Boerdery, tevens één van de mededirecteuren van Quattro Citrus, vertelt aan FreshPlaza dat citrusbomen een langere levensuur hebben in de zandgronden van het Citrusdal dan elders in het land en soms tot wel zestig jaar oud kunnen worden. De bomen groeien echter trager maar hebben geen last van wortelrot. "We proberen een verhouding van 60:40 tussen easypeelers en overig citrus aan te houden, wat een afspiegeling is van de voorkeur van de consument. De groei van easypeelers verloopt vlotter dan die van overig citrus of van een ras zoals Orri, dat één van de zoetste is maar tevens zeer arbeidsintensief is. Dit ras heeft sterk de neiging vegetatief te worden, zodat we de takken voortdurend in een horizontale lijn moeten leiden om de vruchtvorming te stimuleren."

Telers in Citrusdal zijn er in geslaagd om de Afrikaanse fruitmot (FCM) te beheersen. "Het saneren van de boomgaarden was hiervoor een doorbraak. Telers maakten afspraken om alle afgevallen en aangetaste vruchten telkens op te rapen en minimaal 60 cm diep te begraven," vervolgt Mouton. Daarnaast is hij overtuigd van de effectiviteit van het onderbreken van de paringscyclus, waarbij de mannelijke motten weggeleid worden door het verspreiden van feromonen van de vrouwtjesmot. Het sproeien tegen FCM wordt heden ten dagen uitsluitend nog als laatste redmiddel toegepast.

 


Het water is schaars in de vallei. De Olifantsrivier is nog nauwelijks zichtbaar en telers passen alle mogelijke middelen toe om water te bewaren. Om deze reden zijn boomgaarden van Ouwerf 'dirty', wat betekent dat de paden tussen de bomen afgedekt zijn om het vocht zoveel mogelijk in de grond te houden en om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen. Het nadeel is echter dat deze methode mogelijk schimmelgroei in de hand werkt.

Dit seizoen kampen telers in Citrusdal met het splijten van de vruchten, met name de Cara Cara navels. De oorzaak hiervan is onbekend maar houdt mogelijk verband met het verschil in dag- en nachttemperatuur of met hitte- of waterstress.

Een aantal telers in Citrusdal is begonnen hun boomgaarden met netten af te dekken. Zij doen dit niet zozeer om hagelschade te voorkomen, zoals in het noorden van Zuid-Afrika, maar vooral om het citrus tegen de invloeden van zon en wind te beschermen. Er zit wel een behoorlijk kostenplaatje van zo'n €14.800 per hectare aan vast. Er is momenteel zelfs een wachtlijst voor het plaatsen van netten. Het heeft echter als voordeel dat er tot 20% meer water behouden blijft en wanneer de netten in combinatie met irrigatie worden toegepast, dan kan dit in periodes wanneer er geen verdamping is door wind of zon grote winst opleveren.

Een andere methode is het hergebruiken van bestaande onderstammen, zodat jonge stekken van een volgroeid wortelstelsel voorzien worden en hierdoor krachtiger groeien. Witte PVA-verf kan ten slotte gebruikt worden om blootgestelde stammen te beschermen.


Voor meer informatie:
Okkie Burger
Quattro Citrus
Tel: +27 22 100 0108

Publicatiedatum: 28-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: