Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Okkie Burger en Arno Mouton, Quattro Citrus

In het Zuid-Afrikaanse Citrusdal is het verpakken begonnen

Vandaag start voor Quattro Citrus hetpakseizoen. De firma startte in 2014 met vier aandeelhouders, waaronder AMCSouth Africa, dat de Zuid-Afrikaanse belangen van de Muñoz Group behartigt. Deoverige drie directeuren zijn rechtstreeks betrokken bij het productie- en pakproces.

Quatrro Citrus, de operationele tak vanhet bedrijf, verpakt het citrus van zijn eigen en andere telers. "Vandaag starthet bedrijf met het verpakken van satsuma's voor het Verenigd Koninkrijk, waar demarkt nog altijd goed is," legt pakstation manager Okkie Burger uit. "Decitrusvolumes groeien in Citrusdal. Wij zijn het nieuwste pakstation van dezestien die deze streek telt. De productie neemt echter zo sterk toe dat eriedere drie jaar een nieuw pakstation bijgebouwd moet worden." 

 


AMC South Africa is verantwoordelijk voorhet vermarkten van de producten. De belangrijkste afzetmarkten zijn de EU, hetVerenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Er worden ook volumes afgezet ishet Midden-Oosten, het Verre Oosten en Rusland, waaronder ook die van andereproducenten. Ongeveer 5% van de productie wordt in Zuid-Afrika vermarkt, waarde informele handel groeit. Zo'n 12% wordt verkocht aan straathandelaren. "Debinnenlandse markt is nog steeds goed en we verwachten zowel op deinternationale als lokale markt prima prijzen."

Vorig jaar verpakte het bedrijf 42.000kratten van 400 kilo wat neerkomt op ruwweg 700.000 tot 800.000 dozen. 80% vande productie betreft klasse 1 en 2 citrus. Dankzij zijn rijpfaciliteit kan hetbedrijf het citrus eerder op de markt brengen. "Het fruit wordt gedurende 24tot maximaal 72 uur gerijpt bij 22°C en een luchtvochtigheid van 95%. We moetendit proces zorgvuldig uitvoeren. Een nadeel is dat door iedere 24 uur in de rijpfaciliteithet schapleven van het product met een week wordt verkort," licht Burger toe. Hetcitrus van Quattro Citrus doet er gemiddeld ongeveer 6 weken over om zijnbestemming op het noordelijk halfrond te bereiken: twee weken in de haven vanKaapstad en vervolgens nog een transittijd van vier weken op zee.


Volgens de protocollen die het bedrijfhanteert, dienen easypeelers binnen zeven dagen verpakt te worden. Voor het overig citrus is dit binnen tien dagen. In periodes van piekproductie gaathet verpakken dag en nacht door.

Via AMC Fruit heeft het bedrijf toegang tot nieuwe rassen, dieontwikkeld werden door Source Citrus Genesis. Momenteel test het 23 nieuwerassen uit, waaronder een mandarijn die een even zoete smaak heeft als de Orrimaar met minder vegetatieve groei.

Om half juni en juli het gat in de aanvoertussen navels en MidKnights op te vullen, teelt het bedrijf ook Tango's (InSpanje Tang Gold genoemd), een ras waarover een juridische strijd gaande is metbetrekking tot de kwekersrechten vanwege zijn nauwe genetische verwantschap aan ClemenGold. Op dit moment zijn de kwekersrechten in Zuid-Afrikaveiliggesteld. AMC is verantwoordelijk voor 50% van het areaal van dit ras inZuid-Afrika. 



Arno Mouton van Ouwerf Boerdery, tevenséén van de mededirecteuren van Quattro Citrus, vertelt aan FreshPlaza datcitrusbomen een langere levensuur hebben in de zandgronden van het Citrusdaldan elders in het land en soms tot welzestig jaar oud kunnen worden. De bomen groeien echter trager maar hebben geenlast van wortelrot. "We proberen een verhouding van 60:40 tussen easypeelers enoverig citrus aan te houden, wat een afspiegeling is van de voorkeur van deconsument. De groei van easypeelers verloopt vlotter dan die van overig citrusof van een ras zoals Orri, dat één van de zoetste is maar tevens zeerarbeidsintensief is. Dit ras heeft sterk de neiging vegetatief te worden, zodatwe de takken voortdurend in een horizontale lijn moeten leiden om devruchtvorming te stimuleren."

Telers in Citrusdal zijn er in geslaagd omde Afrikaanse fruitmot (FCM) te beheersen. "Het saneren van de boomgaarden was hiervoor een doorbraak. Telers maakten afspraken om alle afgevallenen aangetaste vruchten telkens op te rapen en minimaal 60 cm diep te begraven,"vervolgt Mouton. Daarnaast is hij overtuigd van de effectiviteit van het onderbrekenvan de paringscyclus, waarbij de mannelijke motten weggeleid worden door hetverspreiden van feromonen van de vrouwtjesmot. Het sproeien tegen FCM wordtheden ten dagen uitsluitend nog als laatste redmiddel toegepast.

 


Het water is schaars in de vallei. DeOlifantsrivier is nog nauwelijks zichtbaar en telers passen alle mogelijke middelentoe om water te bewaren. Om deze reden zijn boomgaarden van Ouwerf 'dirty', wat betekent dat de paden tussen debomen afgedekt zijn om het vocht zoveel mogelijk in de grond te houden en om hetkoolstofgehalte in de bodem te verhogen. Het nadeel is echter dat deze methode mogelijkschimmelgroei in de hand werkt.

Dit seizoen kampen telers in Citrusdal methet splijten van de vruchten, met name de Cara Cara navels. De oorzaak hiervanis onbekend maar houdt mogelijk verband met het verschil in dag- ennachttemperatuur of met hitte- of waterstress.

Een aantal telers in Citrusdal is begonnenhun boomgaarden met netten af te dekken. Zij doen dit niet zozeer om hagelschade tevoorkomen, zoals in het noorden van Zuid-Afrika, maar vooral om het citrustegen de invloeden van zon en wind te beschermen. Er zit wel een behoorlijkkostenplaatje van zo'n €14.800 per hectare aan vast. Er is momenteel zelfs eenwachtlijst voor het plaatsen van netten. Het heeft echter als voordeel dat er tot 20%meer water behouden blijft en wanneer de netten in combinatie met irrigatieworden toegepast, dan kan dit in periodes wanneer er geen verdamping is doorwind of zon grote winst opleveren.

Een andere methode is het hergebruiken vanbestaande onderstammen, zodat jonge stekken van een volgroeid wortelstelselvoorzien worden en hierdoor krachtiger groeien. Witte PVA-verf kan ten slottegebruikt worden om blootgestelde stammen te beschermen.


Voor meer informatie:
Okkie Burger
Quattro Citrus
Tel: +27 22 100 0108
Publicatiedatum: