Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Enige citrusteler in Zuid-Afrika die hele jaar door produceert

ALG Estates viert 250 jarig jubileum

ALG Estates vierde 23 maart zijn 250 jarig jubileum met een diner en prijsuitreiking in het pakstation naast de nieuwe Greefa-sorteerlijn. Het bedrijf vierde de teeltactiviteiten van de familie Van der Merwe in Citrusdal sinds 1776 toen het de meest noordelijke voorpost was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Klik hier voor het fotoverslag

De familie woont al dertien generaties lang in Zuid-Afrika. Citrus werd meer dan een eeuw geleden in de vallei tussen de Ceres en de Olifantsrivier geïntroduceerd en vanaf toen werden de teeltactiviteiten van de Van der Merwes gericht op citrus. In 1974 vormden de drie broers Alwyn, Lieben en Gerrit (vandaar ALG), ALG Estates, wat de productie van de drie teeltbedrijven samenbracht. In 1998 begon de deregulering van de versproductmarketing in Zuid-Afrika en begon het bedrijf met zijn eigen marketing.


De gebroeders Van der Merwe: Lieben, Alwyn en Gerrit (Foto: John Ross McGregor)

Het thema van de avond was 'De agrarische familieonderneming in Afrika'. "Het belangrijkste dat we kunnen doen is hoop creëren voor onze mensen in Zuid-Afrika", vertelt Gerrit van der Merwe Sr. Het bedrijf is voornamelijk gericht op human resources en het zwarte emancipatie-initiatief. Cedar Citrus ging van start in 2002 en is een sociaal en zakelijk succes gebleken. "Cedar Citrus was de afgelopen vier jaar ons meest succesvolle teeltbedrijf", vertelt Gerrit van der Merwe Jr. Hij is een van de vier directeurs van Cedar Citrus. Dirk Dirks, een andere directeur die de werknemers vertegenwoordigt samen met Tiekie September: "Vorig jaar was een goed jaar: ongeveer 90% van onze citrus werd geëxporteerd. De huidige 36 hectare gaan we uitbreiden met nog eens 20 hectare Cara Cara-navels."

ALG teelt 41 rassen, een aantal dat wellicht door geen enkele citrusteler ter wereld overtroffen wordt, net als zijn capaciteit om het hele jaar door citrus te kunnen leveren. Het bedrijf produceert, verpakt en verhandelt jaarlijks ongeveer 18.000 ton citrus en wil zich specialiseren in de citrussector. Ze willen niet diversifiëren met andere gewassen, maar leveren liever kleine volumes van hoge waarde en ongebruikelijke citrus (zoals de Tahiti limes, die niet op grote schaal geteeld worden in Zuid-Afrika) aan een vast klantenbestand. "Als bedrijf wil je groeien, maar wil je niet dat je klantenbestand groeit. We zorgen liever voor een beetje meer volume van een product waarvan we weten dat het een kleine markt heeft dan dat we er 2 hectare van planten en dan nieuwe kopers moeten vinden. Supermarkten geven ook de voorkeur aan het handelen met zo weinig mogelijk leveranciers", vertelt Van der Merwe Jr. 


Sean Walsh (CEO van Cape Agri), Prof Mohammed Karaan (Universiteit van Stellenbosch), Tiekie September (directeur van Cedar Citrus), David Cuff (hoofdkoper Woolworths Zuid-Afrika) en Gerrit van der Merwe Sr (Foto: John Ross McGregor)

Momenteel bestaat het citrusassortiment uit ongeveer 40% navels (een categorie waarin ALG nieuwe aanplantingen doet), 30 tot 35% zachte citrus, 10 tot 15% Valencia's, 5% citroenen en 5 tot 10% 'speciale citrus'. Het bedrijf doet aan ongebruikelijk veel lokale marketing. Het exporteert slechts 60 tot 65% van de eigen productie. De grootste volumes citrus worden geleverd aan retailer Woolworths, waarmee ALG al 18 jaar lang samenwerkt. (Wat betreft omzet is de citruslevering van ClemenGold aan Woolworths de grootste.) De citrus komt van drie productiegebieden binnen een radius van 75 km, elk met zijn eigen microklimaat. 

"De afgelopen twee jaar hebben we geprobeerd manieren te vinden om ons in te dekken tegen een mogelijk overaanbod op de markt, middels horizontale en verticale diversificatie", aldus Van der Merwe Jr. Daartoe hebben ze in 2001 een sapfaciliteit gebouwd, die sapconcentraat, citrusolie en gemalen schil voor diervoeding produceert. De sapfaciliteit werd onlangs uitgebreid met een verdamper die 7.500 liter per uur kan verwerken om 21.000 ton klasse-3-fruit te kunnen behandelen.

Het bedrijf is al zeven jaar lang door Fairtrade geaccrediteerd en is er hierdoor in geslaagd bijna een miljoen rand toe te wijzen aan educatieve en sportfaciliteiten. Het scheppen van banen is een andere pijler van ALG en om die reden mechaniseren ze niet te veel, ze gebruiken opzettelijk geen automatische sorteermachines en dergelijke. Er zijn drie peuterspeelzalen in handen van het bedrijf, die ook maaltijden bieden aan de jonge kinderen van werknemers, alsook naschoolse opvang voor schoolkinderen. 

Prof Mohammed Karaan, decaan van de Faculteit van AgriSciences en waarnemend vicerector van de Universiteit van Stellenbosch, zei in zijn toespraak over de uitdagingen en mogelijkheden van landbouw en handel in Afrika: "Bij ALG spreken ze over hun business met een twinkeling in de ogen. Voor mij is dat de belangrijkste factor die men nodig heeft om te overleven in Afrika. Word niet moedeloos: de complexiteit van landbouw in Afrika wordt aanzienlijk gecompenseerd door de latente mogelijkheden."


Klik hier voor het fotoverslag


Voor meer informatie:
Gerrit van der Merwe Jr
ALG Estates
Tel: +27 22 921 3439

Publicatiedatum: 27-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: