Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaans bedrijf levert jaarrond radicchio

Bellia Claudio van de gebroeders Bellia werd opgericht in 1969 door hun vader. Het bedrijf begon op één hectare.


Claudio Bellia, die samen het bedrijf beheert met zijn twee zonen Damiano en Francesco. Foto: Tom Moggach

De aanschaf van het stuk land was voor de oprichter een belangrijke eerste stap. De tweede generatie van telers van het bedrijf werkt nu met een areaal van 100 hectare in de omgeving van Cappella di Scorzè.



Bellia Claudio specialiseert zich in de productie van vroege en late Radicchio Rosso di Treviso IGP, groene en witte Asparago di Badoere IGP en Radicchio Variegato di Castelfranco IGP.


Radicchio Variegato di Castelfranco. Deze groente kreeg een beschermde oorsprongsbenaming in 1996. De bladeren hebben een crème-achtige witte kleur en lichte paarse streken.  

De omgeving waar het bedrijf is gevestigd is dankzij de bodem bij uitstek geschikt voor de teelt van radicchio. "Het productieproces is net zo complex als dat het fascinerend is," zegt Damiano Bellia (zie foto). 

De Radicchio Variegato di Castelfranco is een kruising tussen een andijvie en Radicchio rosso di Treviso. De groente wordt op dezelfde manier als bij late radicchi gerijpt in tanks, zodat de bladeren zoeter worden. Vervolgens worden de buitenste bladeren verwijderd, de krop in lauw water geplaatst en vervolgens met de hand geopend.

De regio van Badoere is daarentegen een teeltgebied waar asperges worden geteeld. De asperges van deze regio hebben een sterke, maar niet bittere smaak met uitstekende organoleptische kenmerken.

"Ons belangrijkste product is radicchio. Ik kan zeggen dat we uitstekend werk hebben verricht, vooral met betrekking tot radicchio variegato di Castelfranco, die we het gehele jaarrond kunnen produceren."

"De teelt wordt tussen eind juni en begin september verplaatst om vervolgens van augustus tot januari de winteroogst te produceren. Tussen januari en mei zetten we de voorraad op de markt die tijdens de winter in koelopslag is geplaatst."



Hoewel het radicchioseizoen nu op zijn eind loopt, staat het seizoen voor Badoere IGP-asperges nu op het punt om te beginnen. De smaak en de andere kenmerken van asperge zijn afhankelijk van de bodem. De asperges zullen beschikbaar zijn tot eind mei.



"De hoge kwaliteit van onze asperges wordt gegarandeerd door het feit dat het product in een waterrijke omgeving wordt geteeld. We bevinden ons tussen zeven rivieren, waaronder de Sile. Onze asperges zijn mals, omdat de bodem de aspergescheuten niet in de weg zit." 



Alle productie wordt door het bedrijf zelf verpakt. Als het product eenmaal gereed is voor de eindbestemming, komt het tegemoet aan alle specificaties en vereisten op het gebied van hygiëne.



"In de afgelopen twee jaar hebben we een deel van onze productie gereserveerd voor bewerking. Zo maken we gemarineerde late radicchio en gemarineerde witte asperges. Ook onze nieuwe producten zijn populair. We hebben tegenwoordig jam van radicchio en zachtfruit, radicchiosaus en aspergetomatensaus in zowel een traditionele als een pittige variant."



"Sinds de afgelopen drie jaar zetten we onze verse en bewerkte producten direct zelf op de markt. We hebben in het afgelopen jaar veel promotie-activiteiten bij lokale supermarkten georganiseerd, waardoor de vraag is toegenomen."



"We zijn een van de grootste producenten van Badoere IGP-asperges en hebben een aantal sterke zakenrelaties ontwikkeld. Dankzij onze professionele houding en de betrouwbaarheid van onze leveringen hebben deze relaties vast kunnen houden. We leveren aan lokale supermarkten en verkopen onze bewerkte producten ook aan de horeca."



"Ons bedrijf groeit. Er waren dit jaar geen problemen en het weer heeft ons goed geholpen. We maken ons echter wel zorgen over ongedierte, zoals bepaalde insectensoorten. Die kunnen invloed hebben op de productie en de planten verzwakken. Omdat er geen natuurlijke vijanden voor deze insecten zijn, verspreiden ze zich snel."



"Ondanks dat blijven we optimistisch. Optimisme is volgens ons de juiste mentaliteit voor deze sector. Je hebt hier veel passie voor nodig ondanks dat we vaak te maken hebt met hoe onvoorspelbaar het weer is en de grilligheid van de markt."

Contact:
Azienda Agricola Bellia Claudio

Via Tito Speri, 98
Cappella di Scorzè (VE)
Tel.: (+39) 041 446067
Cell. (+39) 328 6977897
Email: info@belliaclaudio.com
Web: www.belliaclaudio.com
Publicatiedatum: