Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse aspergetelers breiden uit

De Nomad Food & Argicultural Company is zich aan het voorbereiden op een lang aspergeseizoen. Ze leveren in Europa asperges onder de naam ''Saricakaya Asparagus Valley''. Het bedrijf is de eerste, die lokale asperges op grote schaal produceert. En afgelopen vijf jaar de enige die ze geïntroduceerd heeft op de nationale markt. Momenteel zoeken ze Europese partners in de aspergebranche voor een samenwerking om de productie verder uit te kunnen breiden.

Het introduceren van asperges in Turkse huishoudens was makkelijk, omdat verschillende asperges al bekend zijn in de gebieden. Ze staan al eeuwen befaamd als lente lekkernij. Daarnaast zouden ze dienen als krachtig kruid met een medische werking.



De grootste aspergeproducer van Turkije, Nomad, heeft in 2016, 122 ton geproduceerd en voor het eerst naar Nederland geëxporteerd. ''Naast onze kwekerijen hebben we 51 hectare waar we op verbouwen. In 2016 is er in Turkije 140 ton asperges verbouwd, waarvan 122 ton door Nomad. De vruchtbare grond levert gemiddeld 9 ton asperges per hectare op. De doelstelling van 2017 is, dat we de productie verhogen naar 180 ton asperges,'' vertelt Arman Badur, oprichter en partner van Nomad.

Nomad Tarim is in 2003 opgericht in Istanbul en in 2008 gestart met de aspergeteelt. De meerderheid van de asperges wordt verbouwd in de stad Eskisehir, in Saricakaya. Saricakaya is een klein dal, wat nu door Nomad gebruikt wordt voor aspergeteelt. 



De productie is na overeenstemming met ITU en GlobalGAP aangepast aan nieuwe standaarden. De certificaten van SaricaKaya Aspergus Valley worden regelmatig gecontroleerd door ECAS Certification and Auditing. In 2017 worden er nieuwe stappen ondernomen, nu met betrekking tot de SEDEX certificaten. Deze zijn afgestemd op de sociale standaarden naar aanleiding van de overeenkomst met GlobalGAP De producties worden uitgevoerd onder toezicht van speciaal samengesteld personeel, bestaand uit gespecialiseerde tuinbouwingenieurs. Alle producten worden op de zelfde manier geanalyseerd en er zullen geen uitzonderingen gemaakt worden.

''Asperges worden op verschillende manieren geteeld in West-Europa. In woestijnen, tropische en subtropische regio's, maar ook in gebieden met een gematigd klimaat, zoals Turkije. We zijn in staat om het seizoen te verlengen door verschillende groei technieken te combineren in verschillende gebieden op verschillende hoogtes. In de periode tot april is het onmogelijk om asperges vollegronds te kweken in Europa op Spanje en het zuiden van Italië na. Gelukkig heeft Turkije een enorme oogst en de capaciteit om die te exporteren in deze periode. Dankzij de prijzen in Europa is de productie erg winstgevend. Na april zijn de prijzen ook prima. Ons seizoen begint in februari en duurt tot eind september. ''



Ieder jaar produceert Nomad de eerste asperges. In de regio van Saricakaya lukt het om met behulp van tunnels door te gaan met het proces. Dankzij het voorbereiden van de werkzaamheden, het hele jaar door, kunnen ze op 5 hectare land asperges verbouwen. En zijn ze in de mogelijkheid om de allereerste te zijn die oogsten, nl. in februari. 

''Aangezien we hier hetzelfde klimaat hebben als in Griekenland, hebben de asperges grote potentie om in hoge aantallen geëxporteerd te worden,'' vertelt Badur. ''We zijn in het voordeel als er gekeken worden naar de lonen. We kunnen makkelijk concurreren met Griekenland op de Europese markt. Daarnaast groeit de vraag op de lokale markt razendsnel. Ook ontvangen we inmiddels bestellingen vanuit Rusland en sommige Arabische landen. We kunnen hen makkelijker en sneller bereiken met verse producten in vergelijking met Zuid-Amerikaanse bedrijven. ''



De eerste export naar Nederland heeft plaatsgevonden 2016. Het doel is om de export, van nu 4 ton, te verhogen naar 20 ton dit jaar. Het bedrijf heeft ook plannen om het gewas opnieuw per boot naar Nederland te verschepen. Daar blijft het niet bij. Ze willen ook naar Duitsland, Quatar, Rusland en De Verenigde Arabische Emiraten exporteren. De productie zal dus toenemen. ''We willen met minimaal 20 onafhankelijke telers samenwerken. We zijn van plan om onze 51 hectare waarop we nu verbouwen, uit te breiden naar 100 hectare voor 2020, '' vertelt Badur. 

Voor meer informatie:

Arman Badur
Kuskonmaz (Turkey)
Tel: 0090530-292-2257
Email: armanbadur@nomadtarim.com
www.kuskonmazvadisi.com

Publicatiedatum: