Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt peren

Op het noordelijk halfrond zijn de peren uit de opslag beschikbaar. WAPA publiceerde vorige maand een update van de voorraadcijfers. In Europa is de voorraad lager dan vorig jaar, maar in de VS liggen meer peren te wachten op verkoop. In deze landen kijkt men ook voorzichtig vooruit naar het komende seizoen, al is het in de meeste landen nog te vroeg om een goede verwachting te kunnen uitspreken.

VS verwacht goed seizoen

De aanvoer van binnenlandse peren is nog overvloedig en liggen op een normaal niveau. Er is nog voldoende D'Anjou en Bosc beschikbaar. Een handelaar vertelt het seizoen naar verwachting in juni af te sluiten. Voor de Bartlett en Comice is het seizoen wel afgelopen en binnen enkele dagen eindigt ook het seizoen van de Seckel. De Amerikaanse retailers willen echter meerder perenrassen kunnen aanbieden. Import uit Argentinië en Chili vangt de weggevallen Amerikaanse rassen op. Het zijn vooral de Packham's die vanuit deze Zuid-Amerikaanse landen worden ingevoerd en een plekje hebben tussen de D'Anjou en Bosc.



Voor de nieuwe oogst moeten klanten nog een paar maanden geduld hebben, vertelt een handelaar. Die wordt op z'n vroegst midden juni verwacht. De verwachtingen zijn positief. De sneeuw van afgelopen winter resulteert en de hoge vochtigheid zijn positief voor de perenteelt.

Israël afhankelijker van import

Opnieuw een droge winter zal de productie waarschijnlijk laten dalen. Zo'n 80% van de peren wordt geteeld op de Golanhoogte en in Upper Gallilee, in het noorden van het land. In deze gebieden viel slechts 40% van de gemiddelde jaarlijks neerslag, waardoor de ramingen aanzienlijk zijn bijgesteld. Hoewel het te vroeg is om accurate ramingen te geven, is de algemene verwachting dat de gemiddelde productie van 30.000 ton niet bereikt zal worden.

De volledige oogst wordt op de binnenlandse markt gebracht. Het seizoen start doorgaans in juli en duurt dan ongeveer tien maanden met de peren uit de opslag. In de meeste jaren is er een kleine import van peren om de periode tot de nieuwe oogst te overbruggen. Door de weersomstandigheden in de afgelopen twee jaar is het aandeel van de import gestegen. Dit jaar zal het belang van de import verder toenemen. die situatie heeft ook gevolgen voor de prijzen. Hoewel het prijsniveau nog normaal is met 1,50 tot 2 euro per kilo, maar de voorgaande jaren bewijzen dat de prijzen makkelijk kunnen verdubbelen. Er is een kans dat die situatie zich herhaalt als er onvoldoende import is.



Bosnië-Herzegovina krabbelt op na moeilijk seizoen

Na een koude winter verwachten telers in de republiek Srpska een bovengemiddelde oogst in het komende seizoen. Het areaal staat op 3.000 hectare, waarvan de Williams, Santa-Maria, Abate Fetel de belangrijkste rassen. Recenter zijn de Conference en Carmen aangeplant. Ook lijkt de sector hersteld van de Russische boycot die in de zomer van 2016 werd ingesteld. Hoewel de boycot tien weken duurde, was de schade groot. Volgens de Russische fytosanitaire dienst waren de certificaten niet in orde en was fraude te eenvoudig. Vorig jaar was al een moeizaam seizoen doordat vorst eind april de oogst beschadigde. Ongeveer 1.100 hectare werd beschadigd, de schade werd geraamd tussen de 60% en 90%.

Kleinere voorraden in Italië

De Italiaanse voorraden halverwege maart laten een wisselend beeld zien voor de verschillende rassen. Europese consumenten laten de Kaiser-peren steeds vaker links liggen. De voorraad stond halverwege deze maand 57% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het seizoen voor deze peer loopt tot eind april.
Het volume Decana in de opslag ligt 82% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. Vooral kaliber 75+ doet het goed. Daarnaast helpen een marketingcampagne en redelijke prijzen mee aan dit positieve beeld. De verkoop van de Conference versneld. De voorraad is 43% lager dan in 2016.

De Abate, het paradepaardje van de Italiaanse perensector, laat een stabieler beeld zien. De voorraad is vrijwel gelijk aan vorig jaar (-5%). De verkoop verloopt regelmatig, met stabiele prijzen en een gebalanceerde vraag voor alle kalibers. Maat 75+ heeft wel de voorkeur van de consumenten. Ook de goede houdbaarheid en kwaliteit van de peren pakt positief uit. Het seizoen voor de export duurt tot midden april. Op de binnenlandse markt zijn de peren tot eind april verkrijgbaar.



Hoge prijzen in Frankrijk

Waar de voorraadschuren met appelen leger zijn dan vorig jaar, is dat voor de peren omgekeerd. Na een 7% kleinere oogst vorig jaar, is het volume appelen in de opslag 6% lager. Voor de peren geldt dat er 2% meer volume in opslag ligt dan vorig jaar. Kijkend naar het meerjarig gemiddelde liggen de voorraadcijfers echter 11% lager. De voorraad Conference is 2% lager dan vorig jaar. De prijzen laten echter een stijging van 12% zien ten opzichte van het gemiddelde over 2012-2016.
Volgens cijfers van het Ministerie van Landbouw lagen de prijzen aan het begin van het seizoen 30% hoger dan in 2015 en 22% boven het gemiddelde van 2011-2015. Oorzaak was een lagere productie en een goede vraag. door concurrentie van zomerfruit zakte die trend echter weer in.
In het najaar verliep de verkoop van de Williams goed ondanks de hevige concurrentie van Nederlandse en Belgische Conference-peren.



Minder peren in Spaanse opslag

Alleen in Catalonië en Aragon liggen nog peren in opslag. In totaal gaat het om krap 40.000 ton, wat 6% minder is dan een jaar eerder. Oorzaak ligt in de kleinere oogst van afgelopen seizoen, die bleef steken op 295.900 ton waar er normaal 344.300 ton geoogst wordt. Het grootste volume in opslag is Conference, goed voor 76%. Daarna volgen Blanquilla (13%) en Alexandrine (6%).
Hoewel er in Europa rond de 10% minder product in voorraad ligt, zijn de prijzen iets lager dan in 2016. Sinds kort liggen de prijzen op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. grote maten zijn het meest in trek. Dit jaar importeerde Spanje minder peren uit Nederland en België.
De Russische boycot heeft minder grote gevolgen voor de perensector dan voor de appelsector. Voor de boycot exporteerde Spanje naar 70 landen, vorig jaar waren de Spaanse peren in 73 landen te vinden. De belangrijkste bestemmingen zijn: Italië, Marokko, Frankrijk, Brazilië, Duitsland, Portugal, Saoedi-Arabië, Israël, VAE en Polen.



Nederland: Perenmarkt opgeleefd sinds jaarwisseling

De perenmarkt ontwikkelt zich positief. De prijzen van Conference-peren zijn begin dit jaar omhoog gegaan en sindsdien stabiel gebleven. Handelaren verwachten ook dat de markt goed zal blijven. Naast de binnenlandse supermarkten nemen de exportlanden de Conference-peren goed op. Voor de komende maanden worden weinig prijsverschillen verwacht. Wellicht zit er voor de lange bewaring van de Conference – het paradepaardje van Nederland en België - vanaf juni nog een prijsopleving in.