Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Robotisering is al realiteit - minder mensen werkzaam in de verwerking

Tijdens een lezing, die onze Collega Rossella Gigli van Frehsplaza.it pas gehouden heeft bij Bocconi, sprak ze over het terugbrengen van de arbeidskosten in de AGF-sector en over de technologieën die handarbeid kan vervangen. Hier heeft ze goede voorbeelden van:

  1. De verwerkingsfabriek bij Mivor in Laces (BZ), een van de 7 coöperatieve bedrijven van V.I.P., de associatie van bedrijven in verse groenten in Val Venosta.
  2. De revolutie, ontketend door optische sorteermachines zoals gefabriceerd door Unitec, die zelfs interne afwijkingen in kersen kunnen opsporen of de steeltjes van het fruit kunnen scheiden.


Door deze innovaties kunnen bedrijven processen verbeteren, kosten terugbrengen en arbeiders beschermen tegen repetitieve, belastende handelingen. 


Werknemers zullen steeds minder met hardware bezig zijn, maar meer focussen op softwarematige processen Klik hier voor een fotoreportage van de Mivor fabriek.

Zoals aangetoond is door onderzoek en technologische oplossingen tot dusverre is dit pas het begin van een automatiserings- en robotiseringsgolf, die na verloop van tijd ook andere arbeid die tot nu met de hand gebeurden - zoals het inpakken - gaat overnemen. Kijk hiervoor naar voorbeelden als de SmartPacker of Standard A-One Case Packer. Dan heeft ze het nog niet over het oogsten, waar robots al worden ingezet om appels en aardbeien van het land te halen. (zie bijvoorbeeld de Agrobot): 
Dit zal leiden tot een verlies aan banen dat niet gecompenseerd kan worden, ook niet door arbeiders te bevorderen naar supervisors. De verse groentensector is maar één sector die aan deze veranderingen onderhevig is.

Minder werken of helemaal niet werken?
De structurele werkeloosheid die de zogeheten 'vierde industriële revolutie' kan veroorzaken, is al genoemd. In minder dan 10 jaar zullen processors de rekenkundige vaardigheid van het brein evenaren. Dit betekent dat het waarschijnlijk is dat veel van de taken die nu nog door mensen worden uitgevoerd overgenomen gaan worden door computers. Carl Benedikt Frey en Mchael A Osborne, onderzoekers van Oxford, schatten dat 47% van de banen in Amerika risico lopen geautomatiseerd moet worden.

Het is duidelijk dat binnenlands en internationaal sociaal beleid voor een enorme taak staat door dit kolossale verlies aan banen en dat er een manier gevonden moet worden om werknemers te herscholen of dat met de opbrengsten van de robotisering een gedeelte van de bevolking onderhouden moet worden. De droom van minder werken en de robots het werk te laten doen staat haaks op de nachtmerrie van het onderhouden van miljoenen mensen die geen werk kunnen vinden.

Publicatiedatum: 11-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: