Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
exporteur weet niets van Chineze beschuldigingen

Waar komt het bericht over Poolse appelschimmel vandaan?

In recent verschenen nieuwsberichten wordt beweerd dat de Chinese fytosanitaire inspectiedienst de schimmel Neofabraea kienholzii zou hebben aangetroffen in een partij Poolse appelen. Het nieuws is echter tot nu toe nog niet op de website van de Chinese autoriteiten verschenen. In één van de artikelen werd de grote Poolse appelexporteur Appolonia met name genoemd. Toen FreshPlaza vervolgens contact opnam met de directeur van het bedrijf, Michal Lachowicz, antwoordde deze dat hij niet begreep waar deze berichten vandaan kwamen en dat hij er zelf niets over had gehoord.


FreshPlaza deed navraag bij een aantal andere Poolse appelexporteurs en merkte al gauw dat iedereen verbaasd op het nieuws reageerde en twijfelde aan de echtheid ervan. Marek Marzec, van Ewa-bis, die zelf ook appelen van Polen naar China exporteert, vertelde dat er vanaf 20 maart 's middags geen officieel persbericht van noch de Poolse noch de Chinese overheid is gepubliceerd omtrent het incident, wat het moeilijk maakt om de exacte situatie te beoordelen. 

"Ik snap niet waarom ons bedrijf, Appolonia, in dit artikel wordt genoemd. We hebben er niets mee van doen en bovendien exporteren we niet eens naar Panyu, de bestemming die in het stuk vermeld wordt. Het is inderdaad waar dat we een maand geleden onze eerste volumes naar China hebben geëxporteerd en dat we dit seizoen een exportdoelstelling hebben van 200 containers. Door het noemen van onze bedrijfsnaam worden we in verband gebracht met een zaak waar we niets mee te maken hebben. We exporteren zo'n 60% van onze appelen naar China en we hebben nog nooit problemen of incidenten meegemaakt," vertelt Michal.

Michal legt vervolgens uit dat de genoemde ziekte niets te maken heeft met voedselveiligheid maar vooral een bedreiging vormt voor de gezondheid van appelbomen. "Hoewel ik niet verwacht dat deze kwestie grote gevolgen zal hebben voor Chinese telers, denk ik wel dat het zal zorgen voor problemen met protocollen tussen Polen en China. China is nog een nieuwe markt, waar beperkte volumes Poolse appelen verkrijgbaar zijn. De appelen worden vermarkt in de grote steden en komen niet eens in de buurt van Chinese appeltelers," vervolgt Michal.

"Zelf vernam ik het nieuws pas enkele uren geleden via de Poolse media. Ik weet zeker dat Appolonia hier niets mee te maken heeft en ik vraag me zelfs af of dit niet een geval van 'fake news' is, zoals Donald Trump het zou noemen. Poolse appelen zijn uitstekend ontvangen op de Chinese markt en het is dus goed mogelijk dat iemand probeert om onze appelen een slecht imago te bezorgen. Dat is dan weer de macht van het internet, waarmee je alle berichten in no time wereldwijd kan verspreiden."



"Er hebben de laatste tijd belangrijke veranderingen plaatsgevonden op de Poolse markt waardoor wij nog kwetsbaarder voor dit soort berichten zijn geworden. We zijn gestart met de export naar India, China en Vietnam en hebben een gepatenteerde energiedrank op basis van appelen op de markt gebracht. Ik denk dat de Russische boycot een impuls gegeven heeft aan de ontwikkeling binnen onze sector. Dit soort situaties met de media behoren echter tot de schaduwkanten van ons succes."


Voor meer informatie:
Michał Lachowicz
Appolonia
Tel: +48 48 332 95 69
Email: michal.lachowicz@appolonia.pl
www.appolonia.pl
Publicatiedatum: