Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canarische Eilanden: Stabiliteit in de tomatenproductie door storm

Dit weekeinde ging het einde van de winter op de Canarische Eilanden gepaard met een aanzienlijke temperatuurdaling, zware stormen en hagel in vooral de gemeenten Antigua in Fuerteventura, met 51 mm Agüimes in Gran Canaria, waar 54 mm is geregistreerd. 

Op zondag kwam hier een eind aan en zijn de temperaturen sindsdien weer gestegen tot boven de 25º Celsius. De infrastructuur blijkt slechts licht beschadigd en de schade aan tomaten- en bananengewassen is ook te verwaarlozen.

"De gewassen zijn veel minder getroffen dan we hadden verwacht", vertelt Jota Cabrera, van SAT Juliano Bonny, de grootste tomaten- en komkommerexporteur op de Canarische Eilanden. "Omdat alles nat was, konden we op maandagochtend niet oogsten, maar we hoefden niet lang te wachten, omdat er naast regen ook wind was."

Volgens Cabrera "kwamen de stormen na een hittegolf in week 10 met temperaturen tot 37º Celsius. Deze had de productie versneld en hierdoor hadden we een overaanbod, dus in zekere zin hebben de stormen anderhalve maand voor het einde van het seizoen de tomatenproductie gestabiliseerd."

Feit is dat na enkele weken met slechte resultaten de tomatenprijzen weer op een goed niveau zitten. "We zijn blij om voldoende volume te hebben, daar de oogst niet erg is getroffen. We moeten ervan profiteren dat Nederland na een donkere winter twee weken te laat is en dat de productie op het Iberisch Schiereiland is vertraagd. En Marokko heeft grote kwaliteitsproblemen. De schade aan de infrastructuur en een aantal kassen is te betreuren, maar er zijn geen catastrofes geweest." 



Publicatiedatum: