Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frankrijk en Duitsland, de belangrijkste importeurs

Spanje: oogst groene asperge gestart in Andalusië

Het groene aspergeseizoen is net begonnen in Andalusië en ook in de provincie Malaga, waar de productie vooral in de regio Antequera plaatsvindt. In de provincie Granada wordt het product zelfs het 'groene goud' genoemd omdat veel gemeenten er van dit gewas leven. Het is een product dat telers meestal een inkomen garandeert op een paar uitzonderlijke jaren na. 

Granada blijft de provincie met het grootste areaal voor de teelt van deze groente, met driekwart van het totale areaal in Andalusië, gevolgd door Sevilla, Malaga en Cordoba. De belangrijkste groene aspergeproducenten in Andalusië zijn de gemeenten Huétor Vega en Láchar in de regio Vega de Granada en andere westelijke steden zoals Salar, Loja, Villanueva Mesía, Moraleda, Montefrío, Algarinejo en Íllora.

In Malaga omvat het groene asperge areaal meer dan 500 hectare. De provincie heeft twee grote producentenverenigingen die zijn belast met de verkoop van de asperges, die bijna volledig voor de buitenlandse markt zijn bestemd. Dit zijn Horticultores El Torcal in Antequera en Hortícolas Sierra in Sierra de Yeguas, die zijn gericht op biologische teelt.

Volgens de manager van Horticultores El Torcal, Juan Antonio Romero, bevindt het aspergeseizoen van Malaga zich nog in een vroeg stadium, waardoor de prijzen hoog zijn (€3-3,5/kg). Deze zouden geleidelijk moeten dalen naarmate de oogst zich ontwikkelt. Het seizoen loopt in deze provincie van de tweede helft van februari of begin maart tot eind mei of begin juni.

"De regen in december en koude temperaturen in januari hebben een positief effect gehad op het gewas en alle vooruitzichten wijzen op een goed seizoen," zegt Romero, die door de stijgende temperaturen deze week een productiestijging verwacht.

Volgens Asaja Málaga bedroeg de provinciale aspergeproductie vorig seizoen zo'n twee miljoen kilo met een omzet van €3,74 miljoen. De oogst was door de droogte 30% lager. De vooruitzichten voor dit jaar zijn veel beter omdat er meer regen is geweest en het areaal is uitgebreid. Hortícolas Sierra is na het uitvoeren van verschillende proeven begonnen met het planten van een paars aspergeras dat volgend jaar voor het eerst zal worden geoogst. 

Landbouwvereniging UPA Andalusië verwacht dat "het aan dit gewas gewijde areaal de komende jaren in de meest producerende provincies zal blijven stijgen omdat het weer en de grond zo geschikt is voor de teelt van deze groente." Het grote voordeel van dit gewas in de provincie is dat bijna de gehele productie (75%) voor de export is bestemd naar vooral Frankrijk en Duitsland, maar ook naar Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland, Italië en verdere bestemmingen zoals Litouwen. 

Volgens UPA onderscheiden de in Andalusië geteelde groene asperges zich door de fijne structuur, intense groene kleur en de kop, die meestal meer gesloten is. Daardoor wordt het product in vele markten gewaardeerd.

Bron: diariosur.es
Publicatiedatum: