Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Namaakfruit meet temperatuur fruit tijdens transport

Een Zwitserse onderzoeksfirma heeft namaakfruit ontwikkeld dat de temperatuur van echt fruit in de gaten kan houden tijdens transport. Om het nepfruit te maken, scant het bedrijf Empa verschillende exemplaren van een fruitsoort, waarna een computermodel de gemiddelde vorm en textuur van het fruit bepaalt.



Dat gemiddelde wordt vervolgens met een 3D-printer nagemaakt. Een temperatuursensor wordt midden in het namaakfruit geplaatst, zodat in de gaten kan worden gehouden of de temperatuur tijdens het vervoeren van een lading fruit constant blijft.

Momenteel worden vergelijkbare metingen uitgevoerd met thermometers in containers, maar die meten enkel de luchttemperatuur. Empa ontwikkelt verschillende fruitthermometers voor verschillende soorten fruit en zelfs voor verschillende rassen van één fruitsoort. Omdat de textuur van vruchtvlees wordt nagemaakt, zou de temperatuursensor zeer nauwkeurig kunnen bepalen hoe koud het middelpunt van het echte fruit is.

Het bedrijf onderzoekt nog of de sensoren draadloos kunnen worden gemaakt en of de verzamelde gegevens live kunnen worden doorgestuurd naar vervoersbedrijven. Dan zouden er snel maatregelen kunnen worden getroffen als een lading fruit te koud of te warm wordt. Empa denkt dat één sensor kan worden geproduceerd voor minder dan 50 euro.

Bron: NU.nl
Publicatiedatum: