Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
De Lelystadse Boer belevert horeca met versproducten

De zestig boeren en telers die zich verenigd hebben in De Lelystadse Boer gaan samen verse producten leveren aan horecabedrijven in Lelystad. Het gaat om een pilot van een maand, waarbij zij en de horeca-ondernemers aan elkaar kunnen wennen.

In deze testfase, die eind maart start, zullen onder andere de restaurants Flantuas en Hajé hun eten bereiden met vers en gezond voedsel uit 'de groentetuin van Europa', zoals aardappelen, uien, appelen, peren, rundvlees, kippenvlees en eieren. "In ons gebied is nog veel meer mogelijk, denk aan kruiden, kaas, brood en andere groentes. Maar we gaan stap voor stap ontdekken hoe het gaat", zegt Karin Perdaems, één van de initiatiefneemsters uit het gebied.

Telers in contact met stedelingen
Belangrijkste motivatie voor de boeren is om de afstand tussen consument en producent te verkleinen. "Ik vind het zelf ontzettend leuk om in contact te zijn met de mensen, om te zien dat ze blij zijn met je producten. Dat geeft voldoening van ons werk. Dat is heel anders dan wanneer het anoniem weggaat in de grote bulk en via een supermarkt bij mensen terecht komt. Er zitten zoveel schijven in de hele voedselindustrie, dat is eigenlijk niet nodig. Maar je moet het wel kunnen organiseren. En als Lelystadse Boer hebben we nu een organisatie waarmee we dat kunnen."

Hajé: "Goed én leuk"
Verschillende horeca-ondernemers uit Lelystad hebben positief gereageerd op het aanbod van De Lelystadse Boer. Thierry de Jager van de restaurants van Hajé is er één van. "Ik steun liever de lokale economie en werk liever met mensen uit de buurt dan met organisaties veraf. Dat is niet alleen goed, maar ook erg leuk. We hebben al vaker geprobeerd samen te werken met telers uit onze buurt, maar altijd was de logistiek het probleem. Je moet het hele jaar dagverse producten kunnen leveren. De Lelystadse Boer als collectief kan een eenvoudiger tot een totaalaanbod komen."

De Jager heeft bij zijn vestiging in Nieuwegein een zelfde soort constructie met een groep telers. "Daar werkt het goed en ik zie over en weer ook mooie kansen. Zo hebben we in Lelystad meer groenten en rond Nieuwegein meer zachtfruit." Voorlopig richt hij zich met de producten van De Lelystadse Boer op zijn vestigingen in Lelystad en de evenementen die hij in de regio verzorgt.

Bron: De Lelystadse Boer

Publicatiedatum: 28-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: