Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tot aan mei avocadotekort op Europese markt

Als gevolg van de dalende aanvoer zijn de prijzen op de Europese avocadomarkt momenteel hoog. In deze situatie zal voorlopig geen verandering komen en er worden tekorten verwacht tot aan de eerste week van mei.

Volgens Óscar Martínez van het Spaanse Reyes Gutiérrez is de piek in de productie van landen in het Middellandse Zeegebied (Spanje, Israël en Marokko) al voorbij en nadert het seizoen hier zijn einde. Mexico is ook al gestopt met de export naar Europa en er zijn nog nauwelijks Chileense avocado's op de markt. 

De eerste volumes uit Peru komen mondjesmaat op de markt. Als gevolg van het weer is de rijping van het fruit vertraagd en voldoet het nog niet aan het vereiste gehalte aan droge stoffen om geëxporteerd te worden. Bovendien zal Peru grotere volumes naar de Verenigde Staten exporteren nu de productie in Mexico zo sterk gedaald is aangezien de prijzen op deze markt aantrekkelijker zijn dan op de Europese. De volumes uit Zuid-Afrika komen eveneens laat op de markt dit seizoen. Naar verwachting zal de aanvoer tot aan de eerste week van mei ontoereikend zijn om de Europese markt te bevoorraden. 

"In Spanje zijn de inkoopprijzen momenteel exorbitant. Vandaar dat we ons fruit tegen hoge prijzen moeten verkopen," legt Óscar Martínez uit. Hij voegt er aan toe dat de afzet geremd wordt onder invloed van het huidige hoge prijsniveau. "De komende weken zullen er tekorten ontstaan. We werken echter met een vast programma, dus we verwachten geen problemen. De prijzen zullen echter nog verder stijgen waar de afzet mogelijk onder zal lijden," waarschuwt Martínez. 

Avocado afzet Verenigd Koninkrijk groeit jaarlijks met 30%
"De vraag naar avocado's is groot in Europa, met name in landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk groeit de afzet jaarlijks met 30% en naar verwachting zal deze groei ook de komende vijf jaar aanhouden," aldus Martínez.

De laatste jaren is de consumptie van Hass avocado's op de Duitse markt gestegen en dat is merkbaar op de gehele Europese markt. "De afzet van Hass avocado's is hier nog niet te vergelijken met die in het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk maar de vooruitzichten voor dit product op deze markt met ruim 80 miljoen consumenten zijn zeer veelbelovend."


Publicatiedatum: 23-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: