Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Westerway Raspberry Farm

Engelse bessenteler diversifieert met IQF-vriestunnel

Westerway Raspberry Farm is een familiebedrijf in de Derwent Valley dat verse en diepgevroren frambozen, zwarte bessen, bramen en ander seizoensfruit levert aan de sap-, likeur-, jam- en ijsmarkten, alsook aan lokale telersmarkten, onafhankelijke winkels en de eigen boerderijwinkel.Al meer dan twintig jaar richt de familie Clark zich op het uitbreiden van de productlijn om meer aan te bieden dan verse bessen. Nadat ze investeerden in mechanische oogsttechnologieën om bessen voor de verwerking te leveren aan sapproducenten, verlegden ze hun aandacht naar het opzetten van een verwerkingsfaciliteit om diepvriesbessen beter te verwerken voor nieuwe markten.

Richard Clark, eigenaar van Westerway Raspberry Farm: "De cryogene vriestunnel die door BOC is geïnstalleerd, produceert individueel snel diepgevroren (IQF) bessen die de smaak, geur en textuur van een verse bes behouden. Het eerste seizoen produceerden we 8.000 kilogram diepvriesbessen – voor volgend seizoen zijn we van plan dit te verviervoudigen."

De uitdaging
Met de stijgende vraag naar bessen vanuit Australië wist Westerway Raspberry Farm dat de onaangeboorde markt voor IQF-bessen hen de kans zou geven om hun Australische bessen het hele jaar door te leveren.

"Onze grootste concurrenten zitten in het buitenland. Veel diepvriesbessen worden nu vanuit Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika geïmporteerd. We wisten dat we hoge voedselveiligheidsnormen en genoeg aanbod hadden om in deze markt te kunnen concurreren, hoewel we de technologie misten om ons product echt te onderscheiden van de anderen. De bevriezing die we eerder gebruikten, gaf niet de gewenste efficiëntie of kwaliteit om de business te doen groeien – dus besloten we dat IQF-producten met behulp van een vloeibare stikstofvriestunnel een betere optie zou zijn." De grootste uitdaging was vervolgens om kapitaal in te zamelen om deze nieuwe technologie te financieren.

De oplossing
Na het ontvangen van een subsidie van Coles Nurture Fund van $260.000 (€240.953) werkte het team met BOC samen om een Linde CRYOLINE MT 5-600 IQF-tunnel te installeren, samen met een vat van 8.000 liter vloeibare stikstof."Het bessenseizoen is erg kort en loopt van december tot begin februari. Dus toen de subsidie in september werd goedgekeurd, werkten de technici van BOC heel snel aan de installatie van de tunnel om hem op tijd in gebruik te nemen."

Diversificatie

Sinds de installatie gelooft Richard dat zijn bedrijf dynamischer en diverser is geworden en dat er veel ruimte voor groei is. "Aangezien we meer Australische diepvriesbessen van hoge kwaliteit produceren, kunnen we meer voorraad naar Australische supermarkten en bedrijven vervoeren, wat een stabielere prijs en houdbaarheid biedt van maximaal twee jaar.

Kwaliteit
Het gebruik van vloeibare stikstof gekoppeld aan IQF-technologie, levert betere resultaten. "Met vloeibare stikstof treedt er minder celschade op in de bes, doordat het water snel bevriest. Met gewone bevriezing kunnen ijskristallen het celmembraan breken, waardoor je product vorm en stevigheid verliest. Dankzij deze technologie kunnen we smaak, geur en textuur behouden wanneer de bes wordt ontdooid en belangrijker nog: de Australische consument krijgt een lokale keuze van hoge kwaliteit in het diepvriesgangpad van de supermarkt."

Publicatiedatum: 23-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: