Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spaanse avocadosector moet verbeteren

De vereniging van Jonge Agrarische kwekers (ASAJA) verlangt naar een nieuwe aanpak om zich de komende periode te versterken. Ze willen hun succes met de Spaanse avocado's op de Europese markt uitbreiden. Ondanks de goede ontvangst voorzien ze maar 10% van de Europese markt. 

Benjamin Fauli, groenten- en fruitspecialist bij Asaja in Malaga, legt uit waarom de Spaanse avocado niet meer terrein op de Europese markt heeft veroverd. ''De vraag van Europa neemt toe, maar het aanbod van derde landen ook. De toename is dus eigenlijk niet relevant voor ons. Om een toename in het aanbod te bereiken, is in ieder geval een verbetering in de watervoorziening nodig. Daarnaast zijn er verbeterpunten op de gebieden: kwaliteit, diversiteit en hoeveelheid. Over het algemeen moet sector gereorganiseerd worden. Fauli vermeldt dat de avocadoconsumptie in Europa toegenomen is met 400.000 ton in 2016. Dit is 15% meer dan vorig jaar. Dit jaar wordt er meer vraag verwacht. Toename in export vanuit Peru en Chili, zal dan ook niet uitblijven."

De afzet van Spaanse avocado's in Europa zal dit jaar na verwachting toenemen met 50.000 ton volgens Fauli. De toename is niet significant als er gekeken wordt naar de stijging van de vraag in Europa in combinatie met de positie die andere landen hierin hebben. Hij geeft ook aan dat het bassin van La Viñuela dit jaar maar 40% van haar capaciteit verbruikt. Het bassin zorgt voor het water wat nodig is bij de advocado oogst in de Axarquia regio. Deze regio levert de meeste avocado's in Spanje.

'We moeten actie ondernemen om de productie te vergroten en ervoor zorgen dat er voldoende watervoorraad is. Anders zal de Spaanse avocado sector in de toekomst geen doorslaggevende rol spelen op wereldniveau, '' aldus Asaja. ''Het is tijd om strategische beslissingen te nemen, ook al hadden we de situatie nu liever anders gezien. We moeten ons voorbereiden op problemen, die ons vroeg of laat te wachten staan, '' concludeert Fauli

Source: EFE

Publicatiedatum: 28-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: