Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Fillekes, HillFresh:

"Krapte op de ananasmarkt"

Tholen - De ananasmarkt heeft te maken met een fors verminderde aanvoer. "Feitelijk hebben we alle beperkende factoren de afgelopen tijd wel gehad. In december was het in Costa Rica erg nat, in januari en februari extreem droog en afgelopen week stond er zo'n harde wind dat de boten niet aan konden meren. De vertragingen - onder meer als gevolg van de nieuwbouw in de haven van Limon en de toename van het aantal douanescans in Rotterdam - zorgen mede voor een krappere aanvoer op de Europese markt", vertelt Edwin Fillekes, verantwoordelijke voor de ananasverkoop binnen HillFresh.

"Ook de natte omstandigheden aan het begin van afgelopen jaar hebben nog een effect op de ananasexport aangezien elke ananasplant gemiddeld elk jaar één vrucht geeft. Daar bovenop kwam de droogte waardoor veel ananas niet de gewenste brixniveaus bereikt en daarom niet exportgeschikt is", vervolgt de importeur. "De laatste twee weken is de situatie licht veranderd vanwege regenval en koudere nachten, maar dit zal pas na Pasen resulteren in grotere aantallen op de markt. In april zal de ananasmarkt nog krap zijn en pas in mei en juni komt er meer product op de markt."



"Dit zorgt het hele jaar - maar vooral de laatste weken - voor goede ananasprijzen. Momenteel liggen de marktprijzen op een hoog niveau. Je wordt op dit moment door tal van geïnteresseerde kopers gebeld, maar soms zijn we blij dat we onze vaste klanten vooralsnog goed hebben kunnen bedienen", vertelt Edwin. Hij voorziet niet dat Costa Rica meer concurrentie krijgt als ananasleveranciers. "Natuurlijk is er ook aanvoer vanuit Colombia en Panama, maar Costa Rica is nog altijd goed voor 60-70% van de totale aanvoer en daar kunnen de andere productielanden nog lang niet aan tippen."

"Gelukkig is onze vaste leverancier Tropicales del Valle in Costa Rica er tot op heden in geslaagd een continue volume deze kant op te sturen. Net als bij mango's zie je steeds meer vraag ontstaan naar gevlogen ananas, waarbij het snelle transport nog een meerwaarde geeft aan de kwaliteit van het product. Tropicales del Valle biedt de ananas aan in drie smaakgradaties met als absolute topper de Super Sweet-ananas met een brixwaarde van 17. Deze focus op smaak weten onze afnemers goed te waarderen", besluit Edwin.
 
Voor meer informatie:
Edwin Fillekes
HillFresh
Tel: +31(0)180-898064
edwinf@hillfresh.eu
www.hillfresh.eu