Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aantal franchise formules neemt in 2016 weer toe

Uit de eerste voorlopige resultaten van de Franchise Statistiek over het jaar 2016 blijkt dat franchise weer groeit. Uit het jaarlijkse onderzoek van de NFV blijkt dat het aantal formules is gegroeid van bijna 750 in 2015 naar rond de 800 in 2016. Ook is het totaal aantal vestigingspunten van franchiseformules gegroeid.

Groei
De groei in 2016 staat in contrast met de stabilisatie van het aantal formules in 2015. In dat jaar werden in vergelijking met 2014 slechts vier nieuwe formules geturfd. Ook was er een hele lichte groei van het aantal franchisevestigingen (+0,48 procent) te zien, evenals een lichte toename van het aantal medewerkers (+0,6 procent). De omzet steeg destijds wel stevig met 400 miljoen Euro (+1,28 procent). De NFV verwacht de nieuwe Franchise Statistiek eind april te presenteren.
Het onderzoek naar het aantal franchiseformules, de vestigingspunten, de omzet in franchise en het aantal medewerkers wordt al sinds de jaren '80 uitgevoerd. Met uitzondering van de crisisjaren groeit franchise ieder jaar blijkt uit deze cijfers. Het business format franchise is in trek. Het aantal vestigingspunten bij nieuwe en bestaande franchiseformules nadert de 31.000. Dat is een stijging van 300 tot 500, blijkt uit de eerste voorlopige cijfers. 

Enquête
De informatie wordt verzameld en geanalyseerd en wordt uitgewerkt in de Franchise Statistiek. De basis is een enquête van de NFV onder de leden en niet-leden. De formules wordt gevraagd naar het aantal vestigingspunten, de gemiddelde omzet per vestigingspunt en het aantal medewerkers. De respons van de enquête is gemiddeld 30 procent. Ook allerlei data van derden, zoals de database van diverse media als Franchise+, gegevens van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden betrokken bij het onderzoek. Het totaal van alle data wordt vervolgens branche specifiek gemaakt. Door de jaren heen heeft de NFV echter al zoveel data verzameld dat gegevens ook makkelijk en goed kunnen worden geëxtrapoleerd, zodat er een betrouwbaar totaalcijfer uitrolt.


Bron: Nederlandse Franchise Vereniging (NFV)

Publicatiedatum: 22-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: