Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Markt voor Oekraïense komkommers beter dan voor tomaten

Oekraïense kastelers maken een wisselend seizoen mee. Terwijl komkommertelers hun export zien verdubbelen, lijden tomatentelers onder de zware concurrentie van goedkope Turkse importtomaten.



"Sinds het begin van het jaar is de import van Turkse tomaten fors gestegen. In januari 2017 importeerde Oekraïne zo'n 2.700 ton tomaten, ongeveer anderhalf maal zoveel als in januari 2016. Bijna 95% van deze tomaten was afkomstig uit Turkije," vertelt Tetiana Getman, manager informatie bij analysebureau Info-Shuvar.

"De groei van de tomatenimport in Oekraïne is het directe gevolg van de Russische boycot van Turkije. Voor de boycot importeerde Rusland 65% tot 70% van het jaarlijkse Turkse exportvolume, dat zo'n 490.000 tot 550.000 ton bedraagt. In 2016 zag Turkije zich genoodzaakt 250.000 ton tomaten op andere markten af te zetten. Hierdoor verdrievoudigde de Turkse export naar de EU en de exportvolumes naar Oekraïne verdubbelden."

Turkse tomaten worden momenteel in Oekraïne verkocht voor €0,90-€0,97 per kilo, ten opzichte van €1,31-€1,55 per kilo voor binnenlandse rode tomaten. Roze tomaten kosten momenteel tussen de €2,07 - €2,42 per kilo en trostomaten tussen de €1,55 - €1,73 per kilo. De prijzen van Turkse importtomaten liggen 20% lager dan aan het begin van het vorige seizoen.

Komkommertelers doen betere zaken 
Oekraïense komkommertelers doen betere zaken dankzij de stabiele marktprijzen. De prijzen voor Poolse komkommers dalen als gevolg van de zwakke vraag. Hierdoor zijn de prijzen op beide markten ongeveer vergelijkbaar wat Oekraïense komkommers concurrerender maakt.



Volgens gegevens van Info-Shuvar worden in Polen gladde komkommers vanaf half maart voor €1,60 tot €1,80 per kilo verkocht. In Oekraïne bedraagt de prijs tussen de €1,50 en €1,60 per kilo. Augurken zijn duurder en kosten tussen de €1,70 en €1,90 per kilo. De komkommerprijzen in Oekraïne liggen nog steeds zo'n 30% boven het prijsniveau van vorig jaar wat het gevolg is van het koude weer waardoor de rijping werd vertraagd. 


Voor meer informatie:
Oksana Kozak
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: o.z.kozak@gmail.com
www.facebook.com/info.shuvar
Publicatiedatum: