Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Het verbod zal minimaal twee jaar gelden

In Spaanse Asturië is aardappelteelt in vier gemeenten verboden

Asturië heeft een maatregel bekendgemaakt, waarbij ze met metingen een nationaal programma willen ontwikkelen om aardappelziektes te bestrijden. Het bevestigt ook de subsidies die gegeven zullen worden aan degenen die getroffen zijn. Ze verlenen €0,40 per vierkante meter gerooide aardappelen en €0,70 voor pootaardappelen. Ze vergoeden de kosten aan degenen die de aardappelen opgeslagen hebben voor €0,30 per kg.

Ze hebben ook het poten van aardappelen in vier getroffen gemeentes verboden (Vegadeo, Castropol, San Tirso en Taramundi). Daar mag minimaal twee jaar geen aardappel geteeld worden, tenzij er officieel is bevestigd dat de Guatemalteekse mot is uitgeroeid. In drie andere gemeentes, waar de ziekte is ontdekt en waar quarantaine moet plaatsvinden (Navia, Valdés en Cudillero), zal het verbod en de uitvoering van de maatregelen niet overal toegepast worden. Dit zal alleen gebeuren in de gebieden waar de mot is geconstateerd.

Dit beleid is anders dan het beleid dat door de overheid van Galicia is ingesteld. Daar is ervoor gekozen om de aardappelteelt in alle gemeentes te verbieden, ongeacht de mate van de besmetting. Ook in plaatsen zoals Ribadeo, waar veel telers bevestigen dat ze de ziekte nooit hebben ontdekt. 

Asturië deelt een beleid met Galicia waarbij producenten gedwongen worden hun gepote aardappelen moeten rooien (zodat ze vernietigd worden) in alle gebieden waar de ziekte is vastgesteld. Galicia heeft ook de marketing van aardappelen verboden in gebieden waar de ziekte is geconstateerd. Ze zullen alleen producten kunnen verkopen die al klaargemaakt en verpakt zijn voor directe consumptie. Asturië heeft ook een bufferzone ingesteld. In dat gebied zijn de bewakingsmaatregelen niet zo streng als in de gebieden waar de mot is waargenomen. 

Bron: lavozdegalicia.es

Publicatiedatum: 24-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: