Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Deens supermarkten mijden avocadoteeltgebieden met waterschaarste

De twee grootste retailers van Denemarken hebben hun inkoop van Chileense avocado's aangepast. Het groene fruit is zo populair onder consumenten dat dit leidt tot waterschaarste en ontbossing in de Chileense provincie Petorca, zo heeft een studie van onderzoeksbureau DanWatch uitgewezen.

"Nadat Danwatch ons benaderde, zijn we in overleg gegaan met onze leveranciers om hen te vragen geen fruit in te kopen bij plantages die illegaal water winnen," legt Thomas Bang van Aldi uit.

Chili is één van de belangrijkste avocado-exporteurs. De helft van de plantages is te vinden in de provincie Petorca en het waterverbruik is hoog. De productie van één avocado vergt gemiddeld zo'n zeventig liter water. In Petorca is echter viermaal meer water nodig, namelijk 320 liter. 

Dansk Supermarked heeft zijn inkoopbeleid aangepast nadat het zich bewust was van de problemen in deze regio. De retailer koopt zijn avocado's nu bij andere leveranciers in en vermijdt regio's waar waterschaarste heerst.

In zijn rapport stelt DanWatch vast dat er in Petorca hele rivieren droog zijn komen te liggen als gevolg van het grote aantal avocadoplantages in de provincie. De lokale bevolking heeft flink te lijden onder het tekort aan water, legt Matias Guiloff uit, professor van de Diego Portales Universteit in Chili. "Hun recht op water wordt hierdoor geschonden en de inwoners ondervinden dagelijks de gevolgen van de watertekorten. Per vrachtauto wordt er water van elders aangevoerd," aldus Guiloff.


Publicatiedatum: 22-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: