Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw overleg tussen EU en Mercosur voor handelsverdrag

De Europese Commissie en Mercosur, het samenwerkingsverband tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, gaan binnenkort in Buenos Aires opnieuw in gesprek over de voorwaarden voor een vrijhandelsverdrag.

In februari hadden de Europese commissie en Mercosur al technisch overleg ter voorbereiding van de ontmoeting voor deze Bi-regional Negotiations Committee, die van 20 tot 24 maart in Buenos Aires zal worden gehouden. De onderwerpen waar in februari over werd gesproken waren onder andere markttoegang voor producten, fytosanitair protocol, investeringen en overheidsaanbestedingen.

In de afgelopen jaren is Brazilië tot nu toe het enige land van het Mercosur-blok geweest dat Europa mogelijkheden gaf op het gebied van AGF-export. In 2016 exporteerde Spanje voor €109 miljoen naar Brazilië, wat 23% meer was dan in 2015. In de periode van 2012 tot 2016 is de export van €61 miljoen met 78% toegenomen tot €109 miljoen. Het groeiende belang van Brazilië zal terug te zien zijn op de FRUIT ATTRACTION-beurs, waar zowel Brazilië als China een rol gaan spelen als Invited Importer-landen. FEPEX en IFEMA, die samen FRUIT ATTRACTION organiseren, regelen nu de uitnodigingen naar instanties van beide landen en gaan een budget opzetten om de grootste spelers binnen de AGF-sectoren van deze landen naar Madrid te trekken.

Er is in de afgelopen vijf jaar nauwelijks sprake geweest van export naar Argentinië. in 2014 exporteerde het land voor slechts 68 ton met een waarde van €37.278. In het afgelopen jaar exporteerde Argentinië echter voor 6.210 ton met een waarde van €4,5 miljoen. Tegelijkertijd nam in 2016 de Spaanse export naar Uruguay jaar op jaar toe met 18% en kwam daarmee op een bedrag van €2,4 miljoen. Er is vanuit Spanje niet geëxporteerd naar Paraguay. Ook is er door Spanje vanuit Paraguay niets geïmporteerd.

Argentinië is volgens statistieken van FEPEX een dan de grootste leveranciers van groente en fruit voor Spanje en staat op dit punt voor Spanje op de vijfde plek. In 2016 exporteerde Argentinië voor €137 miljoen naar Spanje, wat 100% meer was dan in 2015. Brazilië exporteerde voor €96,1 miljoen naar Spanje, wat een afname was van 1%. De import vanuit Uruguay naar Spanje nam met 18% af tot €10 miljoen.

Vertegenwoordigers van verschillende instanties van de Europese Commissie hebben herhaaldelijk te kennen gegeven dat er interesse is in een een overeenkomst met Mercosur. De vorige keer dat dit werd aangegeven was een week geleden, waarbij de voorzitter van de Europese Raad benadrukte dat de EU graag tot een handelsovereenkomst wil komen met Mexico, Japan en Mercosur. Begin april zal de Europese Commissie opnieuw in overleg gaan met Mexico.

Publicatiedatum: