Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Opnieuw overleg tussen EU en Mercosur voor handelsverdrag

De Europese Commissie en Mercosur, het samenwerkingsverband tussen BraziliŽ, ArgentiniŽ, Uruguay en Paraguay, gaan binnenkort in Buenos Aires opnieuw in gesprek over de voorwaarden voor een vrijhandelsverdrag.

In februari hadden de Europese commissie en Mercosur al technisch overleg ter voorbereiding van de ontmoeting voor deze Bi-regional Negotiations Committee, die van 20 tot 24 maart in Buenos Aires zal worden gehouden. De onderwerpen waar in februari over werd gesproken waren onder andere markttoegang voor producten, fytosanitair protocol, investeringen en overheidsaanbestedingen.

In de afgelopen jaren is BraziliŽ tot nu toe het enige land van het Mercosur-blok geweest dat Europa mogelijkheden gaf op het gebied van AGF-export. In 2016 exporteerde Spanje voor Ä109 miljoen naar BraziliŽ, wat 23% meer was dan in 2015. In de periode van 2012 tot 2016 is de export van Ä61 miljoen met 78% toegenomen tot Ä109 miljoen. Het groeiende belang van BraziliŽ zal terug te zien zijn op de FRUIT ATTRACTION-beurs, waar zowel BraziliŽ als China een rol gaan spelen als Invited Importer-landen. FEPEX en IFEMA, die samen FRUIT ATTRACTION organiseren, regelen nu de uitnodigingen naar instanties van beide landen en gaan een budget opzetten om de grootste spelers binnen de AGF-sectoren van deze landen naar Madrid te trekken.

Er is in de afgelopen vijf jaar nauwelijks sprake geweest van export naar ArgentiniŽ. in 2014 exporteerde het land voor slechts 68 ton met een waarde van Ä37.278. In het afgelopen jaar exporteerde ArgentiniŽ echter voor 6.210 ton met een waarde van Ä4,5 miljoen. Tegelijkertijd nam in 2016 de Spaanse export naar Uruguay jaar op jaar toe met 18% en kwam daarmee op een bedrag van Ä2,4 miljoen. Er is vanuit Spanje niet geŽxporteerd naar Paraguay. Ook is er door Spanje vanuit Paraguay niets geÔmporteerd.

ArgentiniŽ is volgens statistieken van FEPEX een dan de grootste leveranciers van groente en fruit voor Spanje en staat op dit punt voor Spanje op de vijfde plek. In 2016 exporteerde ArgentiniŽ voor Ä137 miljoen naar Spanje, wat 100% meer was dan in 2015. BraziliŽ exporteerde voor Ä96,1 miljoen naar Spanje, wat een afname was van 1%. De import vanuit Uruguay naar Spanje nam met 18% af tot Ä10 miljoen.

Vertegenwoordigers van verschillende instanties van de Europese Commissie hebben herhaaldelijk te kennen gegeven dat er interesse is in een een overeenkomst met Mercosur. De vorige keer dat dit werd aangegeven was een week geleden, waarbij de voorzitter van de Europese Raad benadrukte dat de EU graag tot een handelsovereenkomst wil komen met Mexico, Japan en Mercosur. Begin april zal de Europese Commissie opnieuw in overleg gaan met Mexico.


Publicatiedatum: 23-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: