Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Italiaanse citrussector kiest vaker voor Spaanse rassen"

De in 1969 opgerichte citruskwekerij Viveros Alcanar is de grootste in Europa en beschikt over een areaal van in totaal 200 hectare in de Spaanse provincie Castellon in het zuiden van Tarragona. De kwekerij levert een breed scala aan gecertificeerde citrusplanten, waaronder sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, limes en grapefruit, bestemd voor de Spaanse, Italiaanse en Portugese markt.


Bedrijfsvideo van Viveros Alcanar.

"We leveren gecertificeerde planten, zowel met pot als met kluit, die gekweekt worden in een 100% afgeschermde omgeving die voorzien is van anti-insectennetten zodat de planten aan geen enkele plaag blootstaan," legt José Antonio Chimeno uit, salesmamager van Viveros Alcanar. Al het plantmateriaal dat de kwekerij gebruikt, is afkomstig van het verbeterings- en saneringsprogramma van het I.V.I.A. (Valencian Agricultural Research Institute). De variëteiten, die geproduceerd worden, zijn geselecteerde rassen uit zowel Spanje als andere landen. Bij levering van 'beschermde' rassen dient een anti-vermeerderingsovereenkomst getekend te worden.

Spanje is zonder twijfel de grootste markt voor Viveros hoewel het bedrijf de laatste jaren ook in Italië sterk groeit, waar telers veel belangstelling hebben voor Spaanse rassen. In tegenstelling tot Spanje, kent Italië nauwelijks grootschalige bedrijven, maar vooral kleinschalige plantages.


José Antonio Chimeno samen met Vincenzo Tancredi, bij een Clemenrubi plantage in Calabria.

"De voorbije vijftien jaar is er in Italië geen onderzoek gedaan naar nieuwe citrus plantmaterialen. Om deze reden geven Italiaanse telers in toenemende mate de voorkeur aan Spaanse rassen boven Italiaanse," legt Vincenzo Tancredi uit, vertegenwoordiger van Alcanar in Italië. "Telers betalen liever de octrooirechten voor Spaanse rassen," voegt hij er aan toe.

Volgens Josë Antonio Chimeno en Vincenzo Tancredi zijn vroege clementinerassen het meest gewild, zowel in Spanje als in Italië met Orogros en Clemenrubi als populairste rassen. "Telers zijn op zoek naar pitloze mandarijnen en vroege clementines omdat deze het goed doen op de markt," aldus Tancredi.




Wat betreft sinaasappelen bestaat er een groeiende trend om zowel late als vroege rassen aan te planten. In Italië is de vroege Navel Fukumoto erg in trek. Van de late rassen zijn Navel Late, Navel Powel, Navel Chislet, Valencia Midnight en Valencia Delta het populairst. 

Vraag naar citroenbomen groeit als gevolg van productiedaling Latijns-Amerika
Josë Antonio Chimeno legt uit dat vanwege de goede resultaten van het laatste seizoen de vraag naar citroenbomen in Spanje en Italië stijgt met hoge prijzen tot gevolg. Een andere belangrijke factor, die aan deze groeiende vraag bijdraagt, is de krimp van het areaal in Mexico en Florida, waar men kampt met citrusgreening. Ook in Argentinië en Brazilië neemt het citroenenareaal af als gevolg van Citrus Black Spot. Het feit dat citroenen rijk zijn aan krachtige antioxidanten drijft de afzet op. 



"De laatste jaren is er veel belangstelling voor citroenenbomen. De meest geplante rassen in Spanje zijn Fino en Verna en hier is ook in Italië veel vraag naar," licht Vincenzo Tancredi toe.

Italië schakelt om van druiven en steenfruit naar limes
Als gevolg van aanhoudende problemen met citrusgreening is de limesproductie in Mexico sterk afgenomen wat kansen biedt aan Spaanse en Italiaanse telers. Als zij hun productie vergroten, zullen ze kunnen profiteren van de groeiende vraag naar limes vanuit onder meer de horeca- en cateringbranche. "Het volume limes dat uit Mexico en Brazilië geïmporteerd wordt, is fors. Een aantal druiven- en steenfruittelers, dat hun productie zag dalen als gevolg van ziekten zoals Clavibacter michiganensis, heeft zodoende steeds meer interesse in de limesteelt."

Volgens José Antonio Chimeno vormt het klimaat echter een grote beperkende factor. Limes zijn uiterst gevoelig voor lage temperaturen en moeten dus geteeld worden in streken waar het warm is. Zodra de temperatuur daalt, raakt de plant beschadigd en verkleurt de schil van groen naar geel, waarna de vrucht niet meer te verhandelen is.

Voor meer informatie:


Contact in Spanje:
Jaume González Armendariz
VIVEROS ALCANAR
C/Joan Maragall, 2.
CP 43530 Alcanar. Tarragona. Spain
T: +34 977 730 040 / 977 730 725
jaime@viverosalcanar.com
www.viverosalcanar.com


Contact in Italië:
Vincenzo Tancredi
Contrada Pantano Rotondo
Sibari 87011 Cassano allo Ionio (CS)
T: +39 329-6296182
info@tancredifruit.com

Publicatiedatum: