Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Franse walnoten worden in water gewassen in plaats van chemicaliŽn"

Het Franse walnotenseizoen begint pas weer in oktober maar Coopenoix verkoopt zijn producten jaarrond. "Buiten het seizoen exporteren we onze walnoten met name naar ItaliŽ en Spanje en ze zijn uiteraard ook in Franse supermarkten te koop," vertelt Christine Bonnet, salesmanager van het bedrijf. "Gedurende het seizoen exporteren we naar Duitsland, ItaliŽ en Spanje en in mindere mate naar Denemarken, Zweden en Zwitserland. In Nederland en Duitsland worden walnoten vooral in de periode van oktober tot aan kerst gegeten. In Zuid-Europa maken walnoten echter vaker onderdeel uit van de dagelijkse voeding dan in Noord-Europese landen."


Goed seizoen
"We hebben een uitstekend seizoen gehad met goede volumes. Onze productie groeide met 1.000 ton ten opzichte van vorig jaar en dat betekent een toename van 15%," vervolgt Christine. "Dit is te danken aan het prima weer dat we hadden met optimale omstandigheden tijdens de bloei. Over het algemeen waren de prijzen ook prima. De maten waarvan we de grootste volumes hadden, waren iets goedkoper dan de maten waarvan de volumes beperkt waren."Streekproduct

"Wij telen onze walnoten in de regio Grenoble en walnoten zijn een typisch streekproduct. We werken met 500 telers die voor ons het speciale ras Franquette produceren. De Franquette walnoot wordt geroemd vanwege zijn goede smaak die verfijnder is dan die van andere rassen. We produceren ook Noix de Grenoble, een lokaal product dat het BOB-keurmerk draagt."Verschil met Amerikaanse walnoten

Walnoten zijn een arbeidsintensief product en Coopenoix huurt om deze reden extra arbeidskrachten in tijdens de oogstperiode. "Gedurende het seizoen hebben we zo'n 60 mensen in dienst om met de oogst te helpen. De noten worden mechanisch geplukt maar er zijn mensen nodig om ze te wassen en sorteren," vertelt Christine. Ons personeel dopt de noten ook, aangezien we zowel gepelde als walnoten in de dop leveren. We leveren zo'n 7.000 ton conventionele walnoten in de dop, waarvan ongeveer 700 ton biologisch is en 300 ton gepelde noten. Na het doppen worden de walnoten gewassen."


Het verschil tussen Franse en Amerikaanse walnoten zit hem in de manier waarop ze gewassen worden. "Amerikaanse walnoten worden met chemicaliŽn gewassen waardoor zij er gebleekt uitzien. Het gebruik van dergelijke chemische middelen is in Frankrijk echter niet toegestaan en wij wassen onze noten dan ook uitsluitend in water. Dit levert walnoten op die wat bruiner van kleur zijn maar ook gezonder en vrij van chemicaliŽn."


Voor meer informatie:
Christine Bonnet
COOPENOIX
Tel: +33 476 369 521
c.bonnet@coopenoix.com
www.coopenoix.com


Publicatiedatum: 20-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: