Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Peperone di Pontecorvo Dop - een smakelijk niche product


De PDO paprika´s van Pontecorvo groeien vlakbij het Monti Aurunci Natural Park in het zuiden van Ciociaria (Italië), waar de Liri vallei grenst aan San Benedetto. De rivierafzetting, de fysisch-chemische eigenschappen, goede vruchtbaarheid maar ook de overvloedige regenval en nabijheid van de zee maken het mogelijk een smakelijk niche product te telen. Azienda agricola Rocca is gelegen is Esperia (Frankrijk) waar dit ecotype geïdentificeerd en erkend was als PDO op 11 november 2010.


Isabella Rocca in een paprikaveld. Het product is erkend als PDO in 2010 en door de jaren heen een essentieel deel van de lokale economie geworden.

Naast paprika´s teelt het bedrijf ook groenten zoals aubergines, broccoli, courgettes, pompoenen en groene bonen maar ook granen en voedergewassen.De belangrijkste producten zijn de PDO paprika´s, ook bekend als "cornetto di Pontecorvo", die echt uniek zijn dankzij hun rode kleur en kenmerkende langwerpige vorm. Ze worden van half juli tot in oktober met de hand geoogst.


De schil en vruchtvlees zijn dun, de smaak is zoet en heeft een behoorlijk hoog gehalte aan minerale zouten. De paprika´s zijn makkelijk verteerbaar, dus ze vallen zeker op te midden van vergelijkbare producten. Rocca: "We telen aubergines, courgettes, pompoenen, groene bonen en broccoli met behulp van geïntegreerde cultivatietechnieken. We gebruiken vrijwel alleen natuurlijke producten. Eerder gingen alle producten, behalve een klein gedeelte voor persoonlijk gebruik, naar de lokale markten. In 2007 besloot ik een klein gebied vrij te maken voor het telen volgens traditionele principes zonder toevoeging van zuurteregelaars of conserveringsmiddelen. Het idee is om klanten te voorzien van producten, die niet in het seizoen zijn en tegelijkertijd het goed benutten van overschotten."
"Iedere pot is anders, precies zoals dat hoort met natuurlijke producten. Ik voer echter wel regelmatig inspecties uit. Elke stap van het proces moet traceerbaar zijn, van het kweken tot het verwerken en verpakken."

Spreads en paté worden gemaakt van verse producten die net geoogst zijn en gesorteerd en verwerkt volgens traditionele recepten met als enige toevoeging extra vergine olijfolie. Dat kan gezien worden als een moderne versie van een traditioneel conserveringsmiddel.Azienda Rocca teelt de groenten op de volle grond volgens het seizoen. De opbrengst wordt verwerkt op dezelfde dag om het aroma en de smaak te behouden. Vergeleken met wat er aan verse groenten verkocht wordt, gaat het om kleine hoeveelheden die direct verkocht worden in delicatessenwinkels of online. Het verwerken gebeurt geheel bij Azienda Rocca in speciale ruimtes die uitgerust zijn om een goed product te maken met intacte organoleptische eigenschappen.Elke stap wordt uitgevoerd in een steriele omgeving met moderne apparatuur - van het sorteren tot het snijden, koken, grillen, verpakken tot aan sterilisatie. Dat gebeurt allemaal volgens natuurlijke methodes en traditionele lokale recepten. "Ons belangrijkste doel is om te zorgen dat onze producten direct in de handen van onze consumenten komen, niet alleen omdat onze klanten een mooi product tegen een schappelijke prijs kunnen kopen, maar ook om de aanvoerlijnen te verkorten en een directe relatie tussen producent en consument te bewerkstelligen. Met grote trots kan ik zeggen dat het ons gelukt is drie aspecten - die meestal niet samengaan - te combineren: uiterlijk, smaak, en gezondheid. Daarmee voldoen we aan de wensen van onze klanten," aldus Isabella.


Contacten:
Azienda Agricola Rocca

Badia di Esperia (FR)
via Campovezzuni, 15
Mob.: (+39) 338 9530767
Email: info@aziendarocca.it
Web: www.aziendarocca.it

Publicatiedatum: 20-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: