Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overzicht van de Chileense avocado-sector

Europa belangrijkste markt voor Chileense avocado's

Toen het Chileense avocadoseizoen praktisch op zijn eind liep, heeft Juan Enrique Lazo van de Chileense commissie voor Hass-Avocado's een overzicht gegeven van de ontwikkelingen van dit seizoen. Hij benadrukte de sterke productievolumes en export van dit seizoen. Hij gaf ook aan dat de export waarschijnlijk door zal blijven gaan tot juli van dit jaar waarmee er dus sprake is van een overlap met het nieuwe exportseizoen van 2017-2018.

Volgens statistieken van ASOEX op basis van informatie afkomstig van de dienst voor landbouw en veeteelt (SAG) is er in de periode van 1 september 2016 tot 14 maart 2017 in totaal voor 136.153 ton aan voornamelijk Hass-avocado's geëxporteerd. 84.000 ton hiervan ging naar de Europese markt, dat de voornaamste exportmarkt voor Chileens fruit is geworden. Europa verdringt daarmee de eigen Chileense markt als de grootste consument van Chileense avocado's.

"We hebben meer geëxporteerd dan aanvankelijk was geraamd. Niet alleen hadden we meer fruit voor handen, maar zijn er ook volumes die aanvankelijk voor de binnenlandse markt waren bedoeld naar internationale bestemmingen gestuurd."

"Europa heeft als markt een significante groei laten zien op het gebied van de export van Chileense avocado's. Dit geldt met name voor Duitsland. Een soortgelijk trend is ook gezien bij China, waar onze export bijna is verdrievoudigd."

In de periode van 2015-2016 exporteerde Chili 46 ton aan avocado's naar Duitsland, terwijl in het seizoen van 2016-2017 dit volume was uitgegroeid tot meer dan 2.800 ton. Frankrijk ging van 814 ton naar 4.200 ton. Ook zijn de volumes voor landen als Zwitserland of België gegroeid, waar in het afgelopen seizoen sprake was van een toename van respectievelijk van 23 ton tot meer dan 1.000 ton en van 436 ton tot meer dan 1.500 ton.

China
In het marktjaar 2015-2016 heeft de Chileense sector meer dan 3.400 Hass-avocado's naar China geëxporteerd. Als het volume naar Hong Kong hierbij wordt meegerekend, komt het volume neer op meer dan 5.400 ton. In het seizoen van 2016-2017 is dit volume uitgegroeid tot meer dan 9.800 ton en tot meer dan 11.000 ton met inbegrip van Hong Kong. 

Volgens Juan Enrique Lazo is er met betrekking tot de Chinese markt niet alleen sprake van deze enorme toename, maar ook van positieve reacties van consumenten. Er waren in dit seizoen volgens hem echter ook wat problemen, gezien dit het eerste seizoen was waarin Chili grotere volumes aan fruit op de Chinese markt kon zetten. Deze problemen zullen waarschijnlijk worden opgelost als Chili meer vertrouwd raakt met de Chinese markt en de consumptie toeneemt.

"Net als met enig ander nieuw product in een nieuwe markt zijn er soms periodes waarin er sprake is van een gebrek aan goede controle. Er wordt dan meer fruit geleverd dan verstandig is of er is dan sprake van een kwaliteit die niet aan de verwachtingen voldoet. Dit zorgde in dit seizoen ervoor dat de prijzen omlaag gingen. Zodoende was China niet onze meest lucratieve markt. Ondanks dat blijft dit een erg aantrekkelijke markt, waar we ons in de toekomst meer op gaan focussen," aldus Lazo.

Wat geholpen heeft om de Chinese markt te ontwikkelen en om de aanwezigheid van Chileense avocado's op deze markt te versterken is de promotiecampagnes die zijn gevoerd. Sommige van deze campagnes zijn uitgevoerd met de ASOEX. Dit heeft een positief effect gehad op de volumes, de prijzen en de vraag.

"Het is voor ons echt heel goed gegaan," zei de vertegenwoordiger. "Er is goed gereageerd op de promotiecampagne met betrekking tot volume, prijs en het aantal deelnemers. De importeurs zeiden dat ze erg blij waren met het resultaat."

De grootste promotiecampagnes vonden plaats bij verkooppunten, omdat promotie daar commercieel gezien het meest effect heeft. Er werden acties georganiseerd bij supermarkten en gespecialiseerde groentenwinkels. Ook werden er acties uitgevoerd via social media, waarbij er sterk werd gefocust op voorlichting naar consumenten toe over hoe je de avocado het best kunt eten. Verder heeft de Chileense sector deelgenomen aan de beurs Food and Hotel China (FHC), waar een aantal maaltijden op basis van Hass-avocado's als voorbeeld werden bereid door chef Ricardo González.

Verenigde Staten
De nieuwe Amerikaanse ambtstermijn van de regering kan mogelijk invloed hebben op het beleid met betrekking tot de import van Mexicaanse avocado's. Dit zou ertoe kunnen leiden dat Mexico zijn export van avocado's naar andere markten moet verleggen, zoals bijvoorbeeld Europa.

"Alles dat de huidige avocadomarkt verstoort, zal problemen veroorzaken tot het moment dat er aanpassingen zijn doorgevoerd. Als een leverancier van het formaat van Mexico zijn export naar alternatieve markten zoals Europa moet herleiden, gaat dit uiteraard gevolgen hebben. Ik denk echter dat de VS door zal blijven gaan met de import van Mexicaanse avocado's, omdat dit een product is dat door steeds meer Amerikaanse consumenten wordt gegeten. Ook is er vrij veel Amerikaans kapitaal geïnvesteerd in Mexico. Deze situatie zal er echter wel voor zorgen dat er meer mogelijkheden voor ons worden gecreëerd. Amerikaanse importeurs zullen met meer belangstelling onze kant op gaan kijken."

Vorig jaar zijn avocado's officieel door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erkend als een fruitsoort die de gezonde werking van het hart bevordert. Daardoor mag er nu officieel op avocadoverpakking melding worden gemaakt van de gezonde eigenschappen. De VS is met 26.000 ton de derde belangrijkste markt voor Chileense avocado's.


Bron: SimFRUIT

Publicatiedatum: 21-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: