Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ghanese yamtelers zoeken buitenlandse investeerders

De Ghana Yam Producers and Exporters Organisation werkt samen met het Nederlandse bedrijf CBI om de productie en export van de Ghanese yamsector te versterken. De huidige 40 actieve leden hebben een GlobalGAP-certificering waardoor de exportmogelijkheden op de internationale markt groter zijn. 

"CBI heeft ons op meerdere manieren geholpen," vertelt Theophilus Hayford van de Ghana Yam Producers and Exporters Organisation. "Ongeveer vijf jaar geleden startte CBI met een coachingsprogramma voor de yamexport. Ons bedrijf was ťťn van de twintig bedrijven die aan dit programma deelnamen. CBI heeft onze aanvraag voor het GlobalGAP certificaat voor 80% gesponsord. Ze hebben het ook mogelijk gemaakt dat wij drie opeenvolgende jaren deel konden nemen aan Fruit Logistica in Berlijn. CBI heeft eveneens in zowel Ghana als Den Haag cursussen verzorgd over teeltmethoden en exportmarketing," legt Hayford uit.

Door de inspanningen van CBI zijn Ghanese yams op nieuwe markten geÔntroduceerd. Door de bekendheid die wij verwerven op evenementen zoals Fruit Logistica kunnen wij ons onderscheiden van onze concurrenten. "Door nieuwe markten te betreden, hebben wij ons exportvolume met 50% kunnen verhogen ten opzichte van vorig jaar," vervolgt Hayford.
 


De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn de grootste markten voor yam uit Ghana. Hayford geeft de voorkeur aan de Nederlandse markt, waar de concurrentie minder groot is dan in het Verenigd Koninkrijk. "De Nederlandse markt is een hele normale markt met stabiele prijzen. Vorig jaar zijn we ook met de export naar het Verenigd Koninkrijk begonnen maar we merken dat de prijzen hier minder stabiel zijn, wat deels voortkomt uit de grotere concurrentie. Momenteel zijn er Britse bedrijven die naar Nederland reizen om dozen met yam van ons merk in te kopen."

In Ghana worden vooral de witte yam en Puna yam geteeld. Puna is een belangrijk ras aangezien het uitsluitend in Ghana wordt geproduceerd en van hogere kwaliteit is dan de witte yam. "Puna is zeer zoet van smaak en erg populair. Het ras geeft ons land een concurrentievoordeel ten opzichte van andere producenten zoals Nigeria. Nigeriaanse kopers gaan zelfs zo ver dat de onze Puna yam importeren en ze vervolgens verder verhandelen naar andere landen," vervolgt Hayford.
 


Het seizoen van Puna yam loopt van midden juli tot mei. Het seizoen van witte yam begint in september of oktober en eindigt in juni. In de loop van het seizoen, verslechtert de kwaliteit van de yams. Volgens Hayford wordt de export van Puna yam vanaf mei problematisch omdat de producten bederven gedurende het transport. "De transittijd naar de Verenigde Staten bedraagt 6 weken. In mei zou dit er op neerkomen dat 25% van de yam zijn bestemming in bedorven toestand bereikt."

De kans op bederf wordt veroorzaakt door een nog groter probleem waarmee de Ghanese sector kampt. Ghanese telers en exporteurs hebben geen beschikking over moderne faciliteiten zoals gekoelde opslag en verpakkingsfaciliteiten. "De meeste yamtelers in Ghana werken nog zeer traditioneel met oude gereedschappen en achterhaalde methoden. We hebben niet de financiŽle middelen om onze productie te moderniseren," legt Hayford uit.

De Ghanese regering richt zich met name op steun aan de lucratieve cacaosector maar toont minder interesse in de yamsector. Volgens Hayford ligt de oplossing voor de sector dan ook in het aantrekken van buitenlandse investeerders. 

"Via CBI zoeken we actief naar potentiŽle investeerders. We hebben momenteel geen eigen verpakkingsfaciliteiten wat inhoudt dat we deze moeten huren van concurrerende bedrijven. Dit is echter duur en levert vertragingen op. We hebben dus echt behoefte aan eigen faciliteiten en om dit te realiseren willen we samenwerken met buitenlandse partijen."

Voor meer informatie:
Theophilus Hayford
Tel: 00 233-20-659-8204
Email: info@ghanayam.com
www.ghanayam.com

Publicatiedatum: 24-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: