Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hoeveelheden gestegen in 2017

Kwaliteit mango beïnvloed door hevige regenval in Zuid-Afrika

Het mangoseizoen 2017 zit er bijna op. De hoeveelheden zijn toegenomen in vergelijking met vorig jaar, maar de kwaliteit helaas niet. Het tegenvallen van de kwaliteit komt door de heftige regen die er is gevallen tijdens het oogsten. In het noorden is het seizoen al ten einde, terwijl de telers in Tzaneen nog een maand te gaan hebben. 

"Het was een interessant seizoen voor ons. Vrijwel alle mango wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten. We zijn begonnen met Tommy Atkins. De startprijzen waren hoog. Later zakte dit door de toename in het aanbod. Tijdens de laatste zending afgelopen week deden de prijzen van Keitts het beter. De telers hebben ongeveer $1,10 per kg verdiend,'' aldus Johan Malan van Delecta Fruit. 

''Karpus Export heeft nog ongeveer een maand te gaan met de Kent. Ook deze wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten. 'Deze soorten zijn altijd populair. De mango's worden door de lucht en over zee vervoerd. De prijzen variëren. De manier van kweken en grootte van de mango's geven hier de doorslag in.  De prijzen van de FOB variëren tussen de 0,94 $ en 1,25$ per kg,'' vertelt Trevaun Naidu van Karpus Exports. 

De grootste concurrent van de Zuid Afrikaanse mango's in het Midden-Oosten is Kenia. Meer dan 80% van de lokale productie gaat naar de landelijke markten. ''Het is een moeilijk seizoen geweest door overproductie en een overschot aan aanbod op de markt. Daarnaast is er een hoop regen gevallen in januari en februari. Dit vooral in het Mooketsi gebied, waar onze mango's groeien. De afgelopen twee maanden is er meer dan 500mm regen gevallen. De kwaliteit is hierdoor aangetast,'' vertelt Clive Carret van ZZ2. ''Onze bedoeling was om Kent en Keitt vooral te gaan exporteren naar het Midden-Oosten. Door het tegenvallen van de kwaliteit hebben we uiteindelijk besloten om ze hier op de lokale markt aan te bieden. We zijn op dit moment geen competitie voor Brazilië en Peru. Beide hebben ze geen last van regenval tijdens het oogstseizoen.'' ZZ2 telers zijn nog steeds bezig met het oogsten van de Kents. Het seizoen duurt nog ongeveer een maand in tegenstelling tot vorig jaar toen het al was afgelopen.''Dit seizoen waren onze toppers de Tommy Atkins en Sensation op de lokale markt'', gaat Garret verder. ''ZZ2 exporteerde de Tommy Atkins ook naar het Midden-Oosten. De prijzen daar zijn zoveel beter dan hier. We zijn er enorm blij mee.''

Teuns Botha van Lapland geeft ook aan dat de regen aan het begin van het seizoen de kwaliteit van dit jaar sterk verminderd heeft. ''Het fruit was vorig jaar kleiner, maar veel beter van smaak. Hoe meer regen, hoe meer problemen je hebt in de opslag.'' Door Botha heeft voor de verkoop van zijn Keitt een deal met een groothandelaar. De Kent productie heeft hij eerder al moeten stopzetten door anthracnose. 

De prijzen variëren op de lokale markten enorm. De prijsverschillen ontstaan door de verschillen in kleur, grootte en manier van oogsten. '' Vooral de Heidi's zijn schaars. De prijzen hiervoor variëren tussen €3.60 en €5.75 per doos. Voor Keitt wordt tussen de €0,54 en €0,70 betaald per kg. Een prijsstijging zal echter niet uitblijven, nu de hoeveelheid afneemt. De hoeveelheid was enorm dit jaar en er zijn weinig klachten gekomen van de consument over de kwaliteit,'' zegt Christoff de Wet, RSA Group agent op de markt van Johannesburg. 

Een andere marketing agent vertelt Freshplaza dat de meerderheid van zijn Keitts afgezet zijn voor een bedrag tussen €2,50 en €2,87 per doos. Hoe groener het fruit, hoe lager de prijzen. Kent mango's zijn ongeveer verkocht voor €0,50/kg dankzij de hoge kwaliteit. ''Volgende week verwacht ik de Heidi's. Ze zijn van goede kwaliteit, dus ik hoop per stuk €0,70 te krijgen.'' Ondanks de enorme populariteit onder de Zuid-Afrikaanse consumenten zijn veel telers gestopt met het produceren van de Heidi als gevolg van de klimaatveranderingen.  


Voor meer informatie: 
Johan Malan
Delecta Fruit
Tel: +27 21 860 3999


Trevaun Naidu
Karpus Exports
Tel: +27 11 483 336


Clive Garrett
ZZ2
Tel: +27 15 395 8559 

Theuns Botha
Lapland Boerdery
Tel: +27 83 265 8838


Christoff de Wet
RSA Group
Tel: +27 116134391

Publicatiedatum: 17-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: