Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kenia: steeds meer GlobalGAP-gecertificeerde exporteurs

Keniaans avocadoseizoen een maand vertraagd

De laatste tijd is de Keniaanse avocado-export negatief in het nieuws geweest in Europa maar volgens Anton Bathma van Eagle Fruit, dat kantoren heeft in Zuid-Afrika, Kenia en Egypte, zijn deze berichten echter niet van toepassing op alle exporteurs. 

Als gevolg van de droogte heeft het avocadoseizoen in Kenia ongeveer een maand vertraging opgelopen en ook de kalibers zijn kleiner dan gebruikelijk. Deze week wordt er echter regen voorspeld in de teeltgebieden en Anton hoopt dat dit de maten ten goede zal komen."Regen is onderweg en in het westen valt er al neerslag," vervolgt Anton. "Zodra het gaat regenen in de centrale regio zullen de vruchten iedere week een maat groter worden."

Kenia ligt op de evenaar en kan hierdoor meerdere malen per jaar oogsten. Vorig jaar exporteerde Eagle Fruit 78 containers naar Europa en stuurde het nog eens 534 ton per luchtvracht. Normaal gesproken vullen Keniaanse avocado's een gat in de markt voordat de aanvoer uit Peru op gang komt. Aangezien het seizoen dit jaar pas eind maart zal aanvangen, kan deze kans nu niet benut worden. Volgens Anton is de consument geÔnteresseerd in Keniaanse avocado's omdat deze met een prijs van rond de Ä2,00 nog altijd voordeliger zijn dan die uit Peru of IsraŽl. 

"Vorig jaar verliep voor veel Keniaanse verpakkers rampzalig. Ten tijde van het verpakken zag het fruit er op het oog prima uit maar de producten bereikten de markt echter in een slechte conditie. Daarbij voldeed een aantal verpakkingsfaciliteiten en koelcellen niet aan de normen wat de kwaliteitsproblemen verder verergerde. Sindsdien zijn er drie moderne verpakkingsfaciliteiten gebouwd en andere gemoderniseerd.""Helaas hebben straathandelaren oude en nieuwe avocado's samen verpakt en ontving de Europese markt een mix van rijpe en onrijpe producten. Dit heeft Kenia een slecht imago opgeleverd en we willen importeurs dan ook op het hart drukken uitsluitend in te kopen bij betrouwbare GlobalGAP-gecertificeerde exportbedrijven,'' vervolgt Anton. "Ik snap wel dat informele handelaren er een slaatje uit proberen te slaan, aangezien zij geen geld hebben om hun kinderen naar school te laten gaan en alles doen om aan inkomsten te komen."

De geregistreerde bedrijven zullen een nog aantal dagen wachten zodat het oliegehalte van het fruit verder stijgt," vertelt Anton. Met regen in aantocht, hebben telers momenteel goede vooruitzichten en zijn zij vastbesloten er voor te zorgen dat hun producten de markt dit jaar in optimale conditie bereiken.

"Verwerkers volgen nu strenge Europese richtlijnen en dragen beschermende kleding. HygiŽne komt op de eerste plaats en hiermee voldoen zij aan de normen van de Europese retail," verzekert Anton. "Al wat we nu nodig hebben, is wat regen en dan zijn we klaar om de Europese markt te beleveren met prima avocado's."


Anton Bothma
Eagle Fruit Alliance Ltd
Tel: +27 (0) 82 820 3707
anton@eaglefruit.co.za     
Skype: antonbothmalt
www.eaglefruit.co.za

Publicatiedatum: 16-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: