Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Binnenlandse prijzen Zuid-Afrika ook beter

Late pruimen profiteren van lege markt en vroege lente

Late en met SmartFresh behandelde Zuid-Afrikaanse pruimen komen op het noordelijk halfrond aan het begin van de lente op de markt, wanneer de temperaturen stijgen en ook de vraag naar steenfruit weer toeneemt.


De Zuid-Afrikaanse pruimensector plukt momenteel de late rassen, Angeleno, Southern Belle en Flavor Fall. De oogst van Flavor Fall ging deze week van start. "Het fruit heeft een goede maat," vertelt Wessel Erasmus van Banhoek Fruit Packers. Jako van Lil van Fruits Unlimited legt uit dat de pluk van Flavor Fall nog tot week 17 duurt en de export zal tot week 20 doorgaan. Europese consumenten geven de voorkeur aan late rassen zoals Flavor Fall in plaats van vroege rassen uit bijvoorbeeld Spanje. "We exporteren Flavor Fall naar de EU en het Verenigd Koninkrijk en naar markten zoals Canada, het Midden-Oosten, Zuidoost AziŽ en Afrika."

Het ras Flavor Fall werd ontwikkeld door Zaiger Genitics in de Verenigde Staten en wordt al sinds 10 jaar op commerciŽle schaal geteeld. Na jaren van uitbreiding blijft het areaal momenteel stabiel en bedraagt zo'n 180 hectare, waarvan de helft nog niet productief is.

Flavor Fall is een pluot, een kruising tussen een pruim en een abrikoos. Zuid-Afrikaanse exporteurs hebben trouwens gemerkt dat Hong Kong, Singapore en MaleisiŽ met het Chinese Nieuwjaar (dit jaar op 28 januari) erg goede markten waren voor deze vrucht. Zo goed zelfs dat Fruits unlimited 90% van zijn pluots per luchtvracht heeft verzonden. Zuid-Afrika telt nog maar enkele pluottelers. Vanwege het kleinere formaat van deze soort is het plukken en verwerken ervan arbeidsintensiever.

Momenteel houdt Corefruit zich vooral bezig met Angeleno pruimen, en Southern Belle voor de Europese markt, het Midden- en Verre Oosten en Afrika. De pruimen worden ook naar het Verenigd Koninkrijk geŽxporteerd maar de volumes zijn wel veel kleiner dan voorheen. Het Verenigd Koninkrijk blijft desondanks een belangrijke markt," vertelt Chris Swart.


Franschhoek Marketing exporteerde dit jaar vergelijkbare volumes naar het Verenigd Koninkrijk met die van vorig jaar. Jan Hoon legt uit dat de Afrikaanse markt erg rustig is. De prijzen op overige markten zijn goed. "Gezien het feit dat er nieuwe boomgaarden productief zijn geworden, was het een gemiddelde jaar voor pruimen. Er is echter wel een sterke groei binnen de late rassen en daardoor zijn de volumes eind maart en begin april beter," vervolgt Hoon.

Op de markten in het Midden-Oosten kwam de pruimenafzet traag op gang, vanwege de late volumes Italiaanse Angeleno pruimen en de grote aanvoer. Anton Bonnema van Niche Fruit denkt echter dat de prijzen voor Zuid-Afrikaanse pruimen op deze markt zullen stijgen. "We hebben dit jaar kleinere volumes naar het Verre Oosten geŽxporteerd omdat deze markt AAA-maten eist."


In de Westkaap heeft de extreme hitte zijn tol geŽist. "We constateren verschrompeling van het fruit en andere afwijkingen die wij wijten aan hittestress," legt Erasmus uit. Het peil van de Theewaterkloof Dam, een belangrijk onderdeel van de watervoorziening in de Westkaap, daalt nog steeds. Deze week is de dam voor 24% vol maar vorige week was dit nog 26%. Het beetje neerslag dat er in de zomer gevallen is is direct door de droge aarde opgenomen en heeft niet aan de reserves bijgedragen."

Er zijn dit jaar kleinere volumes eerste keus fruit. Het tweede keus fruit wordt ofwel door de informele handelaren opgekocht of verkocht op binnenlandse markten waar de prijzen beter zijn dan een maand geleden. Een doos van 5 kilo brengt momenteel Ä5,00 tot Ä5,70 op en een punnet (500 gram) blauwe pruimen Ä0,57. De prijzen voor rode pruimen liggen lager. Het kleinere tweede keus fruit gaat naar de verwerkende sector omdat de Zuid-Afrikaanse consument een voorkeur heeft voor grote pruimen. Marktagenten zijn niet ontevreden over de lokale pruimenprijzen dit seizoen en de grotere volumes kleine maten hebben geen problemen opgeleverd. Wel rapporteren zij dat het fruit in sommige gevallen schade heeft opgelopen in de koelcellen, wat voorkomen had kunnen worden.


Voor meer informatie:
Jako van Lill
Fruits Unlimited
Tel: +27 21 860 1800

Jan Hoon
Franschhoek Marketing (Freshness First)
Tel: +27 21 876 3140

Wessel Erasmus
Banhoek Fruit Packers
Tel: +27 21 885 2635

Anton Bonnema
Niche Fruit
Tel: +27 21 945 1390

Auteur: Carolize Jansen

Publicatiedatum: 16-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: