Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Robert den Ouden, Rodeno Agri Products BV:

ďAfwachten op de prijsverhoging knolselderij, maar kwaliteit geeft druk op de marktĒ

Tholen - "Over het algemeen beginnen de volumes vanaf maart te lopen maar dit jaar is de vraag naar knolselderij nog niet op gang gekomen", vertelt Robert den Ouden van Rodeno Agri Products. "April, mei en juni zijn ook topmaanden. Vorig jaar hadden we een superseizoen maar nu is het wachten, wachten, wachten of de vraag nog komt. Omdat de kwaliteit minder is dan vorig jaar, ontstaat er wat druk op de markt."

Wachten
Het areaal knolselderij in het afgelopen seizoen was circa 1700 hectare, iets meer dan andere jaren. 98 procent daarvan is bedoeld voor de export maar nu de vraag er nog niet is blijven de prijzen laag. Robert: "Telers die nu knollen uit de koeling verkopen krijgen niets veel meer dan dat ze direct van het land konden verkopen.  De prijs voor de versmarkt lag de afgelopen weken tussen de 16 en 17 eurocent. Dat is bij lage opbrengsten niet kostendekkend.
Telers boeren momenteel dus achteruit. "Het is wachten op de prijsverhoging, maar er is ook druk op de markt aan het ontstaan. Er moeten knollen verkocht worden omdat de kwaliteit voor de versmarkt het niet langer kan houden. Knollen uit de luchtgekoelde schuren moeten nu wel weg. De verkoop uit de mechanische koeling is ook al begonnen."

Kartrekkers
Knolselderij is een populair product in heel Europa. Kartrekkers van de export zijn de Oost-Europese landen zoals TsjechiŽ, Polen, RoemeniŽ, Hongarije maar er gaat ook product naar ScandinaviŽ, Duitsland, Frankrijk en ItaliŽ. In Nederland wordt knolselderij steeds meer gepromoot vertelt Robert. "Nederlanders kennen het vooral als ingrediŽnt van de erwtensoep. Het ligt tegenwoordig jaarrond in alle supermarkten maar dat gaat nog om kleine volumes."

Peen
Knollen zijn al jaren corebusiness van Robert. 2 jaar geleden startte hij zijn eigen bedrijf op waarin de handel in knolselderij centraal staat, zowel voor de industriŽle verwerking als voor de versmarkt, veldgewas, geborsteld en gewassen.
Naast deze dagelijkse handel, verhandelt hij tevens rode bieten, pastinaak, rode uien en peen. "De peenmarkt is momenteel dramatisch. We hebben nog 3,5 maand en er moet nog heel veel weg. Het seizoen wordt steeds korter, als er straks vroege peen uit Spanje, Frankrijk of IsraŽl komt dan willen ze die oude Hollandse peen niet meer hebben."

Voor meer informatie:
Rodeno Agri Products
Robert den Ouden
Oude Rijksweg 47
4472 AE 's-Heer-Hendrikskinderen
T: +31(0)6 531 90 100
info@rodeno.nl
www.rodeno.nl

Publicatiedatum: 15-3-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: