Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Marktrapport van Mark Greenberg, CEO bij Capespan North America

Grote volumes Chileense druiven op zwakke Amerikaanse markt

In week 9 leek het er even op dat de importmarkt voor druiven aan oostkust van de VS herstel zou zien. De markt wekte de indruk dat grotere volumes aan druiven zich aan het verplaatsen waren. Een week later blijkt echter dat er nog volop druiven van verschillende leeftijd en kwaliteit in opslag liggen. Deze druiven worden onder een groot aantal verschillende prijzen aangeboden op een markt die nog steeds nagenoeg stil staat. 

Er is nog steeds veel fruit over dat niet toereikend is voor zelfs meest coulante supermarktketen. Dit fruit gaat als donatie belanden bij voedselbanken, wordt gedumpt of komt terecht bij een verzadigde groothandelssector, die nu al moeite heeft om het momenteel aanwezige volume te verwerken. De sector spant zich in om het groothandelssegment te vermijden door druiven van marginale kwaliteit via retailkanalen te verplaatsen. Dit zou echter juist de reden kunnen zijn waarom de markt voor druiven aan de oostkust zo in het slop is geraakt. 

Jaar op jaar een toename van 68%
Met het einde van week 9 exporteerde Chili 18,4 miljoen dozen aan druiven naar de oostkust van de VS. Dat is jaar op jaar een toename in volume van 68%. Het volume aan Flame-druiven steeg met 61%, terwijl dat van Sugarone toenam met 35%. Het volume aan Thompson Seedless nam toe met maar liefst 94%. Het importvolume aan Crimson op de markt aan de oostkust van week 9 is jaar op jaar drie keer zo groot geworden. 
 
De Chileense Flames hebben een goede kwaliteit en hebben prijzen van tussen de $16 tot $18 (€15,05 tot €16,93) voor X-Large (900), $14 tot $16 (€13,17 tot €15,05) voor Large (700) en $10 tot $12 (€9,41 tot €11,29) voor M-Large (500), waarbij in het geval van het laatste kaliber de prijzen vooral tegen de $10 aan zitten. Ouder fruit van verminderde kwaliteit zal lagere prijzen krijgen. Als deze druiven naar de groothandelssector gaan, zullen ze nauwelijks nog iets opleveren. De animo vanuit de retailsector voor Flames is afgenomen. Supermarktketens vragen steeds meer om Crimson-druiven of andere nieuwe late rode druivenrassen. De mogelijkheden voor het overgebleven volume aan Flames worden daarom steeds beperkter. 

De omzet van Crimson-druiven zijn conform de verwachtingen. De prijzen aan het einde van week 10 zijn van $22 tot $24 (€20,69 tot €22,58) voor X-Large (900), $20 tot $22 (€18,81 tot €20,69) voor Large (700) en $18 tot $20 (€16,93 tot €18,81) voor M-Large (500). Het importvolume aan Crimson-druiven zal in de komende weken toe blijven nemen, hoewel het tempo hiervan beïnvloed zou kunnen worden door het feit dat het fruit in dit seizoen langzaam de juiste kleur kreeg.  
 
De prijzen voor witte pitloze druiven staan onder druk door de combinatie van grote Chileense volumes, een groot aanbod vanuit Peru en de huidige zwakke markt voor consumptiedruiven. In verband met de matige vraag worden het grootste deel van Peruaanse Sugarones en Chileense Thompson Seedless verkocht voor prijzen van $18 tot $20 (€16,93 tot €18,81) voor X-Large (900), $16 tot $18 (€15,05 tot €16,93) voor Large (700) en $12 tot $14 (€11,29 tot €13,17) voor M-Large (500). Bij de laatste twee categorieën neigen de prijzen meer naar respectievelijk $18 en $14.

De laatste volumes aan Chileense Thompson Seedless
De laatste volumes aan Thompson Seedless uit Chili zijn inmiddels verpakt en worden in week 11 geëxporteerd. Daarmee is het waarschijnlijk dat de laatste grote volumes aan Thompson Seedless in week 13 op de markt aan de oostkust belanden. De import van Crimson-druiven loopt door tot week 12, waarbij de laatste significante volumes worden verwacht in week 15. Er zal uiteraard sprake zijn van vertraagde exportvolumes, vooral omdat het in dit seizoen lastig is geweest om te zorgen voor de juiste kleuring bij de druiven. 
 
De prijzen voor rode pitloze druiven zoals Crimson en nieuwe late rassen zullen naar verwachting sterk blijven, zo tussen de $20 tot $22 (€18,81 tot €20,69). Men verwacht, of liever gezegd hoopt, dat het vroege einde van het seizoen in Chili de prijzen voor rode pitloze druiven in april toe zal laten nemen tot meer dan $24 (€22,58). Er is echter kans dat de prijsstijgingen zullen worden gedempt door het begin van de seizoenen voor Flame-druiven in Californië en de Sonora-woestijn, die naar verwachting in het begin van mei van start zullen gaan.
 
De prijzen voor witte pitloze druiven zullen zich in de komende weken niet gaan herstellen. Verkopers zullen proberen om hun fruit vast te houden, terwijl de voorraad minder vol raakt. We verwachten in de eerste week van april een toename in prijs. Fruit dat in opslag zijn kwaliteit heeft weten te behouden zou hierdoor een goede omzet kunnen genereren.
 
Tenslotte merken we dat Noord-Amerika niet de enige markt is, waarin sprake is van een drastische toename in volume van Chileense consumptiedruiven. In het licht van de huidige zwakke markt in de VS en het snelle tempo waarmee in Chili wordt geproduceerd, wijken Chileense exporteurs uit naar markten in Europa en Azië.

Voor meer informatie:
Mark Greenberg
Capespan North America
Tel: (+1) 514-739-9181

Publicatiedatum: 15-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*