Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kris Wouters, Wouters Fruithandel:

"Fundamenteel is er weinig veranderd in de perenmarkt"

Tholen - In de perenmarkt was er een tijd lang sprake van goede prijzen, maar sinds gisteren zijn ze een paar cent gezakt. "Ik wil de Belgische fruittelers waarschuwen dat ze niet te veel moeten gaan verpakken. Het zou fijn zijn als we rustiger afwachten en de goede marktsituatie tot het einde van het seizoen zouden kunnen behouden", aldus Kris Wouters van Wouters Fruithandel.

Redenen

Volgens hem is de belangrijkste reden dat bepaalde telers meer gaan 'ruimen'  omwille van de situatie van vorig jaar. "Toen viel de kwaliteit van de peren aan het einde van het seizoen erg tegen en is er veel naar de industrie gegaan. Men is nu banger om de peren te bewaren en men wil geen risico nemen. Daarnaast denkt een deel dat de prijsdaling zal doorzetten." Hij adviseert telers om niet te snel de beslissing te maken. "De kwaliteit is bij de meesten nog in orde. Controleer de peren in de frigo nog eens en als ze goed zijn, kunnen ze best nog even wachten."Terug aantrekken

Hij merkt dat perentelers in Nederland wat meer afwachtend zijn dan in BelgiŽ. "Natuurlijk kunnen we sorteren wanneer er vraag is, maar dat is voor sommige bedrijven makkelijker gezegd dan gedaan. Zij hebben meestal Oost-Europese mensen in dienst om te sorteren en die kun je ook weer niet zo maar een weekje weg sturen." Als de telers minder gaat verpakken zal de prijsdaling in peren volgens Kris wel meevallen. "Dan zal de markt tegen volgende week weer terug aantrekken. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar ik hoop het niet."

Fundamenteel is er weinig veranderd

Over het totale seizoen is Kris nog voorzichtig om een conclusie te trekken. "De rekening wordt natuurlijk altijd op het einde gemaakt. We hebben in de vier productielanden BelgiŽ, Nederland, Spanje en ItaliŽ minder kilo's Conference geplukt en dat is volgens mij de belangrijkste reden waardoor de prijzen beter waren. Al met al is dit jaar tot nu toe beter dan andere jaren, maar fundamenteel is er weinig veranderd. Er is nog steeds meer aanbod dan vraag. Het gebeurt niet dikwijls dat alle vier de landen een topproductie hebben, maar als dat gebeurt hebben we  een serieus probleem. Er worden mooie inspanningen gedaan voor nieuwe afzetmarkten, maar dat is niet voldoende."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Wouters Fruithandel
Kasteellaan 21
3454 Rummen - BelgiŽ
Tel: +32 11586190  
Fax: +32 11581041
www.woutersfruit.be

Publicatiedatum: 15-3-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: