Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met nieuw platform WatchITgrow

"Belgische aardappelproductie verhogen op een duurzame manier"

Op dinsdag 14 maart vond de introductie plaats van het webplatform WatchITgrow. Dit is een samenwerking van BELSPO, VITO, CRA-W en ULG en Belgapom. WatchITgrow is een nieuw geo-informatieplatform ontwikkeld voor de aardappelsector met het doel de Belgische aardappelproductie beter in te schatten en op een duurzame manier te verhogen. Met deze webtool kunnen de Belgische aardappelketens alsook de aardappelhandel en -verwerkende organisaties snel en gebruiksvriendelijk data en informatie opvragen over groei van verschillende aardappelsoorten.



Combineren van date

WatchITgrow is het eerste platform dat verschillende soorten data gaat combineren. Door satellietbeelden, dronebeelden, weergegevens, bodemgegevens en oogstvoorspellingsmodellen te combineren kan de aardappelsector via WatchITgrow snel en efficiënt de juiste informatie raadplegen over één of meerdere aardappelpercelen. Door deze bijkomende inzichten kan men:
- meer en accurate informatie opvragen over de toestand van de aardappelpercelen
- de aardappelgewassen beter monitoren ifv groei, gezondheidstoestand en ontwikkeling van de gewassen
- ruimtelijke variabiliteit binnen het perceel in kaart brengen
- oogsten waarborgen en verhogen
- de oogstdatum en opbrengsten reeds in de loop van het groeiseizoen inschatten
- productie- of kwaliteitsverliezen reduceren.

Niet alleen externe data, maar ook eigen data van de aardappelindustrie (zoals resultaten van staalnames voor opbrengst en kwaliteitsbepaling) kunnen in dit geo-informatieplatform gecentraliseerd worden. Hierdoor kunnen de gebruikers bijvoorbeeld op een eenvoudige manier nagaan welk deel van het productiegebied de hoogste opbrengsten geeft of waar een bepaald aardappelras het goed of minder goed doet en wat de mogelijke oorzaken daarvan zou kunnen zijn.

Diepgevroren aardappelproducten
België is 's werelds grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. Romain Cools van Belgapom: "Jaarlijks verwerken Belgische bedrijven bijna 4,5 miljoen ton aardappelen tot friet, chips en andere producten, waarvan 90% uitgevoerd wordt over de ganse wereld. Als de sector wil inzetten op een duurzame groei, hebben we meer en betere aardappelen nodig en dit met een optimaal gebruik van de natuurlijke grondstoffen. Maar het landbouwareaal uitbreiden kan niet. Met behulp van WatchITgrow kunnen we de aardappelproductie beter opvolgen en het rendement verhogen. Zo kan de aardappelketen als vlaggenschip van de Belgische agro-voedingssector zijn rol als wereldspeler in de aardappelindustrie verzekeren en verder uitbouwen.

Voor meer informatie: www.watchitgrow.be
Publicatiedatum: