Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coskun Eren, Eren Tarim

Turks citrusseizoen gehinderd door markt en regen

Het Turkse citrusseizoen verloopt stroef als gevolg van slechte weersomstandigheden en de huidige markt. In de belangrijkste teeltgebieden Adana en Mersin heeft het drie weken onophoudelijk geregend waardoor overstromingen zijn ontstaan die het huidige seizoen beïnvloed hebben.

"Het citrusseizoen is nog steeds in volle gang en het weer is de laatste paar dagen beter geworden. Desondanks heeft het seizoen vertraging opgelopen," vertelt Coskun Eren van het Turkse exportbedrijf Eren Tarim. Volgens Coskun is de marktsituatie ten opzichte van Rusland een andere oorzaak van de huidige omstandigheden op de markt.


"De Russische boycot van Europa duurt nog altijd voort en dat betekent dat Turkije momenteel de grootste leverancier aan de Russische markt is. De citrusprijzen zijn fors gestegen en Rusland koopt grote volumes. In Europa lukt het ons dit jaar niet om te concurreren met Spanje."

"De prijzen van onze producten zijn gestegen en dit maakt het moeilijker om de concurrentie met landen als Spanje aan te gaan." In week 10 lag de prijs van Turkse citroenen rond de €0,80 - €0,90 per kilo, FOB. Afhankelijk van de exportmarkt komt er nog €0,15 tot €0,20 op de francoprijs.


Het Turkse Valenciaseizoen heeft vorstschade opgelopen. Hoewel het seizoen pas net begonnen is, zijn goede producten schaars. Coskun voegt er aan toe dat exporteurs geen risico's willen nemen met de export van fruit van inferieure kwaliteit.
Dit schept volop kansen voor concurrent Egypte maar Coskun maakt zich niet al te veel zorgen. "De Europese markt is niet geïnteresseerd in Egyptisch citrus vanwege de betrouwbaarheid en geeft de voorkeur aan Turks en Spaans citrus."


 
In Turkije is de citroenenoogst net geëindigd en ook het grapefruitseizoen is ten einde gekomen. De citrusexport zal nog tot eind april/ begin mei doorgaan maar de volumes zijn beperkt. "We moeten goed op de kwaliteit letten. Het fruit komt nu uit de koelopslag, wat betekent dat het duurder is omdat het koelen hoge energiekosten met zich meebrengt."


 
Het moeizame seizoen is voor Eren Tarim echter geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. "Wanneer je helemaal stopt met produceren en exporteren dan is het moeilijk om de draad weer op te pakken. Door je activiteiten tijdelijk te stoppen, raak je vervreemd van de actuele ontwikkelingen op de markt. Hierdoor zullen klanten op zoek gaan naar andere bedrijven, wat betekent dat je deze klanten kwijt bent zodra je je activiteiten weer hervat," vertelt Coskun tot besluit.


Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim (Turkey)
Tel 0090-324-454-14-87-88
Email: coskun@erentarim.com
www.erentarim.com

Publicatiedatum: