Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Senegal ziet exportkansen biomango's naar EU

De Senegalese mangoteler en -exporteur Notto AI heeft een manier gevonden om zijn producten direct naar de Europese markt te exporteren. In drie jaar tijd wist het bedrijf zijn exportvolume naar markten als Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te verdubbelen.

"Voor bedrijven in Senegal lijkt de export naar Frankrijk de meest voor de hand liggende keuze. We merkten echter dat ons biologisch fruit verder werd geŽxporteerd naar andere markten in Europa. We besloten daarom onze mango's rechtstreeks naar transitmarkten zoals Nederland te exporteren," vertelt Mouhammad van Notto AI.


Mouhammad vertelt dat de exporteisen voor de Europese markt erg streng zijn maar hij beschouwt dit echter als een voordeel. Door deze strenge eisen heeft zijn bedrijf zijn eigen hoge productiestandaarden ontwikkeld. Door alle noodzakelijke protocollen te implementeren heeft Notto AI zijn bedrijf verder kunnen professionaliseren.

Notto AI werd in 1989 opgericht als familiebedrijf. Hoewel het bedrijf begon met een bescheiden twee hectare, beschikt het vandaag de dag over een areaal van maar liefst 150 hectare. Het bedrijf legt zich toe op de teelt en export van biologische mango's, en heeft hiervoor alle benodigde certificaten in huis. Notto AI levert met name aan importeurs die de mango's verder verhandelen aan de groothandel en retail.


 
"We hebben altijd biologische teeltmethoden toegepast. We gebruikten aanvankelijk kleine hoeveelheden meststoffen maar besloten na verloop van tijd volledig biologisch te worden," legt Mouhammad uit. Notto AI heeft onlangs geÔnvesteerd in een druppelirrigatie-systeem en een nieuwe sorteerlijn met een capaciteit van 5 ton per uur.

Mouhammad voegt er aan toe dat de meeste Europese markten sociale certificaten vragen omdat consumenten willen weten waar het fruit vandaan komt. Dit geldt zowel voor conventioneel als biologisch fruit. Hoewel Mouhammad ziet dat er in Senegal steeds meer maatschappelijk verantwoord en biologisch geteeld wordt, weet hij niet of dit voortkomt uit een groeiend bewustzijn of uit winstbejag. Ook andere landen vergroten hun biologische productie maar Senegal ondervindt hier vooralsnog geen concurrentie van.
 

 
"De seizoenen in Senegal geven ons unieke marktkansen, Wanneer ons fruit op de markt komt, is er vrijwel geen aanvoer uit andere landen. Spanje en IsraŽl produceren ook mango's maar hun fruit wordt niet in dezelfde periode vermarkt als dat van ons."

In Senegal loopt het mangoseizoen van mei tot augustus. Vanwege de geografische ligging van Notto AI begint het seizoen voor het bedrijf half juni pas. Het bedrijf profiteert echter wel van de nabijheid van de haven van Dakar. Hierdoor blijven de logistieke kosten laag terwijl andere bedrijven in hun exportactiviteiten belemmerd worden door de gebrekkige lokale infrastructuur.

Notto AI vindt het erg belangrijk de laatste trends en ontwikkelingen te volgen en jaarlijks worden de certificaten verlengd. Ook neemt het bedrijf deel aan internationale beurzen zoals Fruit Logistica waar het nieuwe klanten kan ontmoeten en zich kan informeren over de nieuwste teeltmethoden. "Ik denk dat het goed is om op te vallen bij andere landen. Hiervoor hebben we een sterk merk nodig. Senegalese mango's hebben een concurrentievoordeel dankzij het gunstige seizoen maar beschikken ook over een unieke smaak. Daarnaast telen wij biologisch, wat ook een sterk punt is. Bio zit ons in het bloed," besluit Mouhammad. 

Voor meer informatie:

Mouhammad Samb
Notto  AI (Senegal)
Tel 00221-33-865-1245
Email: mouhammad.samb@notto.sn
www.notto.sn

Publicatiedatum: 14-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: