Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Raming citrusexport Zuid-Afrika 2017

CGA-voorzitter Justin Chadwick vertelt dat de prognose voor de citrusexport 2017 niet veel afwijkt van die van 2015. In totaal zullen er naar schatting 122.809.304 dozen van 15 kilo worden geŽxporteerd.

Valencia's
De Valencia raming in Hoedspruit zal met 95% stijgen naar ruim 5,8 miljoen dozen. "Vorig jaar werd de regio getroffen door hagel," vertelt Fanie Meyer. "Daarnaast zijn er jonge bomen productief geworden dit seizoen. De totale Valencia-export zal dit seizoen zo'n 19% hoger zijn dan in 2016 (50 miljoen ten opzichte van 42 miljoen dozen). Overige regio's zien de exportvolumes Valencia ook fors stijgen (Swaziland 90%, Zimbabwe 39% en Nelspruit 28%).

Citroenen
De citroenenoogst ziet er eveneens goed uit en in alle teeltgebieden zijn de vooruitzichten positief. In Oranjerivier zal de productie 94% stijgen van 89.000 dozen naar 173.000 dozen, wat te danken is aan nieuwe boomgaarden die productief worden. In Mpumalanga wordt de productiestijging op 47% geraamd. In de belangrijkste productiegebieden in de Oostkaap en Senwes wordt de productiestijging op respectievelijk 16% en 29% geraamd, wat te maken heeft het het grotere areaal. In totaal zal de citroenenexport met 18% groeien naar 17,5 miljoen dozen, wat het noodzakelijk maakt nieuwe exportmarkten te betreden.Easypeelers
Ook telers van easypeelers hebben goede vooruitzichten en verwachten dat hun volumes met 16% zullen stijgen naar 13,2 miljoen dozen ten opzichte van 12,1 miljoen dozen vorig seizoen. Er wordt met name een stijging van de volumes late mandarijnen verwacht omdat veel wijnboeren en fruitverwerkers over schakelen naar de teelt van deze fruitsoort. Naar verwachting zullen de volumes tegen 2023 verdubbeld zijn.

Grapefruit
De grapefruitproductie wordt op 13,4 dozen geraamd wat een stijging van ongeveer 2 miljoen dozen betekent. Het grootste volume betreft rode grapefruit (12 miljoen) en de rest gele grapefruit. De productie in Zimbabwe is gestegen, die in Swaziland daalde daarentegen.

Navels
Navels, met name de vroege rassen, vormen de grote uitzondering dit seizoen. "We maken ons grote zorgen," legt Snyman Kritzinger van Gromn4U uit aan FreshPlaza. "In de Oostkaap worden de beste navels in Zuid-Afrika geteeld maar we hebben een zeer moeilijk seizoen als gevolg van het weer. We verwachten een drastische daling van eerste keus navels waardoor de prijzen mogelijk hoog op zullen lopen. De volumes zullen mogelijk 30% tot 35% kleiner zijn. Voor alle navelrassen wordt de exportdaling op 20% geraamd. Patensie houdt rekening met een daling van 7% en de Eastern Cape Midlands regio met 10%.

De daling zal worden gecompenseerd door een exportstijging van 21% en 9% in respectievelijk Senwes en de Westkaap. De regio Senwes is de grootste navelproducent in het land en raamt de productie dit seizoen op 26.3 dozen, een stijging van 1% ten opzichte van 2016, toen de regio door droogte geteisterd werd.

Het aantal boomgaarden waar vroege navels geteeld worden neemt af in Zuid-Afrika omdat telers omschakelen naar late rassen, citroenen of late mandarijnen. "De teelt van navels is van oudsher niet erg rendabel voor telers," aldus Kritzinger.
Voor meer informatie:
John Edmonds
Citrus Growers Association
Tel: +27 31 765 2514

Snyman Kritzinger
Grown4u
Tel: +27 42 230 0760


Publicatiedatum: 14-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: