Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ilse Hayen, directeur EFC:

"Met een vrij ras ben je veel meer vatbaar voor grillen van de markt"

Tholen - "Het mooie is dat we er met onze rassen in zijn geslaagd om telers geld te kunnen laten verdienen met hun product. Hierbij trekken Henry Müller en Urs Luder van GKE natuurlijk de kar en daarnaast hebben we ook veel te danken aan onze partners", vertelt Ilse Hayen, directeur van EFC. EFC organiseert wereldwijd de productie van uitgangsmateriaal en bomen van nieuwe variëteiten. "Momenteel bieden we Nicoter, Nicogreen en Cepuna: ofwel Kanzi, Greenstar en Migo.

Vrij ras vs clubras
Kun je tegenwoordig alleen nog maar verdienen met een clubras? Ilse vindt van niet. "Als je een goede kwaliteit levert met een variëteit die niet onder een club valt, is hier zeker geld mee te verdienen. Het nadeel bij een vrij ras is dat je veel meer pieken en dalen hebt. Je bent veel meer vatbaar voor de grillen van de markt en producties in andere landen. Het is dan meer een kwestie van 'geluk'. Bij een clubras heb je veel meer zekerheid. Door nauw samen te werken, krijgen we het voor elkaar om de prijs stabiel en constant te houden. Daarnaast helpen wij de telers zorg te dragen voor de beste kwaliteit. Het hele seizoen of het hele jaar door is de consument bij een goed clubras zeker van dezelfde goede smaak." Bij alle hardfruitcongressen en evenementen waar Ilse aanwezig is hoort ze dat club de toekomst is. "Waar ter wereld ik ook ben, dit wordt overal bevestigd. Het hoeft niet perse op dezelfde manier te zijn zoals bij EFC, er zijn ook veel andere opties. Hardfruitproducenten gaan in de toekomst meer en meer naar een gestructureerde en conceptmatige aanpak."



Nieuwe rassen

Ze geeft aan dat EFC gebruik maakt van een database vol met rassen. "We hebben contacten met veredelingsprogramma's van vooraanstaande organisaties en universiteiten wereldwijd. Nieuwe variëteiten worden in verschillende landen getest. Als de tests positief uitvallen, willen we zo snel mogelijk de rechten voor het ras verwerven."

Onlangs kwam Migo erbij en volgens Ilse is er zeker nog plaats voor nieuwe appelen en peren. "Mogelijk komt er in de toekomst een roodgebloste peer bij. Er zijn veel kapers op de kust, dus we kunnen nog niet veel over nieuwe variëteiten vertellen. Het is een kunst om precies het juiste fruit te vinden. Ik verwacht dat we op korte termijn – binnen twee jaar – de knoop hebben doorgehakt wat het nieuwste ras wordt. Het duurt dan nog enkele jaren voordat het product daadwerkelijk in de schappen ligt. Daarnaast moet het volume groot genoeg zijn. Retailers staan meestal niet te springen om een product op te nemen dat onbekend en amper beschikbaar is."

Voor meer informatie:
Ilse Hayen
European Fruit Cooperation
Kernielerweg 59
B-3840 Borgloon - Belgium
Tel: +32-(0)12-349900
ilse.hayen@efcfruit.com
www.efcfruit.com