Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Amerikaanse Chelan Fresh zet in op SugarBee appelen

Aan het einde van vorig jaar heeft het Amerikaanse Chelan Fresh de SugarBee geïntroduceerd. Dit is een nieuw appelras dat is ontwikkeld door middel van kruisbestuiving met Honeycrisp en een onbekend ander ras. De SugarBee is een tweekleurige, knapperige en sappige appel met een zoete smaak.

"We zijn erg enthousiast over de SugarBee," zegt Tim Evans van Chelan Fresh. De appel werd met een feestelijke ceremonie in de herfst officieel gelanceerd. Als de productie in de komende paar jaar toeneemt, zal de nieuwe appel op een grotere schaal op de markt worden gezet. Met drie tot vier jaar tijd moet er dan sprake zijn van een commercieel volume.

"We hebben de SugarBee jarenlang getest. Ieder jaar kreeg dit ras positieve feedback, dus besloten we op een gegeven moment over te stappen op commerciële teelt. Het is een ras dat echt bij de Chelan Fresh Growing Group past." De SugarBee wordt gecategoriseerd als fruit van medium tot groot formaat. Chelan Fresh verpakt ook andere rassen als Red Delicious, Granny Smith, Fuji, Gala, Pink Lady en Honey Crisp. Krimpende markt voor rode appelen
Twee weken geleden verstreek de eerste helft van het appelseizoen. Volgens Evans heeft de sector ongeveer 51% van het totale volume naar de markt gestuurd. "We zijn dus goed op streek," zegt Evans. Van de Red Delicious-appelen is echter nog slechts 40% op de markt gezet. "We zullen alsnog het grootste deel van onze rode appelen kunnen verkopen, omdat er nog steeds een sterke binnenlandse markt voor dit soort appelen aanwezig is. Maar de markt krimpt wel," geeft Evans toe.

Sinds 2010 is vanuit Nieuw Zeeland de Rockit-appel gelanceerd. De Rockit is een zoete, knapperige appel die van nature een kleine maat heeft. De appel heeft een rode blos, die afkomstig is van de Gala en de Gala Splendor-rassen, waaruit de Rockit is ontwikkeld. Chelan Fresh is de exclusieve teler en exporteur van Rockit-appelen in Noord-Amerika.
"We hebben in de afgelopen herfst onze eerst eigen Rockit-oogst gehad. We zijn net klaar met het vermarkten van die eerste oogst. We gaan wat volume aan Rockit-appelen uit Nieuw-Zeeland importeren, zodat we voor het hele jaar rond een programma kunnen laten lopen," zegt Tim Evans.De populariteit van Honeycrisp 
Over een paar weken begint voor Chelan Fresh het seizoen voor Granny Smith-appelen. "De Granny Smith heeft in de afgelopen jaren een stijgende trend gezien. De vraag voor dit ras lijkt toe te nemen, wat goed is voor onze telers," zegt Tim Evans.

De Honey Crisp stond altijd bekend als een basisproduct, maar volgens Evans is het aanbod aan Honey Crisp gedaald tot een volume dat lager is dan een jaar terug. Er wordt echter wel een grotere oogst verwacht aan het begin van dit jaar.

"Er ligt meer nadruk op smaak. De sector streeft altijd naar fruit dat in goede conditie verkeerd. We zullen daarom nieuwe rassen langs gaan zien. Wij zijn erg enthousiast over wat wij in de pipeline hebben zitten," zegt Tim Evans tot slot.

Voor meer informatie:
Tim Evans 
Chelan Fresh 
Ph: (509) 682-4252 

Publicatiedatum: 13-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: