Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sterke groei late rassen reden tot bezorgheid

Goede start easypeelersseizoen Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn deze week de eerste satsuma's geplukt en het seizoen zal nog zo'n vijf tot zes weken duren. De grootste volumes zijn bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, waar de vraag groot is. Daarnaast worden de satsuma's ook naar de Russische en Europese markt geŽxporteerd.Zo aan het begin van het seizoen ziet alles er prima uit, hoewel de maten iets kleiner zijn dan vorig seizoen. Gelukkig bestaat er op de Britse markt een voorkeur voor kleine kalibers. "We hebben goede vooruitzichten maar er hangt veel af van de temperaturen de komende maand. In geval van extreme hitte loopt de kwaliteit van het citrus terug," legt Japie Claassen uit, van Suiderland Plase.

Snyman Kritzinger van Grown4u vertelt dat hij een normaal satsumaseizoen verwacht. "De maten zijn aan de kleine kant maar de kwaliteit is super. De Brix bedraagt 9,5 tot 10 wat uitstekend is voor vroege rassen. De eerste volumes zijn altijd bestemd voor de Russische markt maar daarna exporteert Grown4U vooral naar het Verenigd Koninkrijk. "Het zwakke pond maakt de handel momenteel lastig maar het zou een vergissing zijn de Britse markt nu in de steek te laten," aldus Kritzinger.In het noordoosten van het land zijn als gevolg van zware regen volumes verloren gegaan maar deze verliezen zijn zeer lokaal. Moses Stemmers van Indigo Fruit Farming vertelt dat ondanks de schade de kwaliteit goed is en er wordt hard gewerkt om de pluk zo spoedig mogelijk te voltooien.

In de regio Senwes begint het seizoen volgende week. Hendrik van der Merwe zegt dat Impale fruit zich met name richt op Nadorcott mandarijnen voor de EU en het Midden-Oosten, en Novas voor Hong Kong, China, Rusland en het Midden-Oosten.

Rond 1 april worden de eerste clementines geplukt en ook voor deze categorie wordt een normaal seizoen verwacht. "Clementines zijn gemakkelijker te vermarkten dat satsuma's. "In AziŽ is de vraag naar satsuma's kleiner," vertelt Stefan Bruwer van Unipack fruit. 

In de Oostkaap focussen bedrijven als Grown4U op de teelt van Nadorcott en vorig jaar exporteerde het bedrijf de eerste volumes naar China. "We willen de Chinese markt ontwikkelen," licht Kritzinger toe.


Binnen de sector groeit de bezorgdheid over de grote uitbreiding van het areaal voor late mandarijnenrassen, dat volgens sommigen zelfs vervijfvoudigd is. Wijnboeren en in de regio Boland schakelen van wijnbouw over op late mandarijnenrassen, en dat geldt ook voor steenfruittelers, aangezien beide sectoren in een financiŽle crisis verkeren. Tegen 2023 zullen de mandarijnenvolumes dus mogelijk verdubbeld zijn waardoor het noodzakelijk zal zijn nieuwe markten te ontwikkelen.

Het easypeelersseizoen 2017 zal waarschijnlijk weinig hinder ondervinden van de droogte omdat de meeste telers over voldoende watervoorraden beschikken. Boland en Westkaap zijn de belangrijkste citrusteeltgebieden, gevolgd door Oostkaap, Mpumalanga en Senwes. 

Vorige week kwam de Zuid-Afrikaanse citrussector samen in Port Elizabeth voor de jaarlijkse citrusstop. Hier werden de meest actuele ramingen gefinaliseerd die binnenkort gepubliceerd zullen worden. Alles wijst op een normaal seizoen, met uitzondering van dat van navelsinaasappelen, waarvan de oogst werd getroffen door windschade tijdens de bloei. Er wordt dus rekening gehouden met hogere navelprijzen.

Voor meer informatie:

Japie Claassen
Suiderland
Tel: +27 21 945 1390

Snyman Kritzinger
Grown4u
Tel: +27 42 230 0760

Moses Stemmers
Indigo Fruit Farming
Tel: +27 15 345 1650

Hendrik van der Merwe
Impala Fruit
Tel: +27 21 110 0900

Publicatiedatum: 14-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: