Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Yafuz Taner, Alanar

Goede vooruitzichten voor Turks kersenseizoen

"Tot nu toe verloopt alles prima," vertelt Yafuz Taner van Alanar. "Turkije kan een uitstekend kersenseizoen tegemoet zien. De wintermaanden waren koel genoeg voor een goede ontwikkeling van het fruit. Als we de komende maanden niet verrast worden door vorst zullen de volumes en de kwaliteit geweldig zijn. Het exportseizoen zal naar verwachting eind mei aanvangen."

Vorig jaar waren er tekorten in de aanvoer wat de prijzen opdreef. Alanar exporteerde vorig jaar 4.000 ton kersen en verwacht dat dit volume dit jaar met 25% tot 30% zal stijgen. Een belangrijke aanjager voor deze groei is de toegenomen export naar markten in AziŽ.

"Tien dagen geleden was ik Hong Kong waar we nieuwe contracten gesloten hebben met Chinese retailers. Dit biedt ons meer handelsmogelijkheden," legt Taner uit.

Gezien de oplopende politieke spanningen tussen Turkije en Rusland zijn de exportvolumes naar de Russische markt vorig jaar sterk gedaald. Taner is echter van mening dat de export weer makkelijk op gang komt zodra de diplomatieke banden tussen beide landen weer verbeteren.

"Momenteel investeren we in onze infrastructuur en nieuwe machines, zoals sorteerders. We kunnen uiteraard niet voorspellen wat de concurrentie gaat doen maar wij hebben onze voorbereiding van de export naar Europa en het Verre Oosten sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar."

Zwarte Vijgen
Producenten van zwarte vijgen hebben de laatste jaren kunnen profiteren van gunstige weersomstandigheden. Taner vertelt dat het weer zelfs te gunstig was. Door de grote aanvoer is er een overaanbod op de markt ontstaan waar de sector geen rekening mee had gehouden.

Taner verwacht nu echter een goed seizoen. "Er zijn momenteel maar weinig telers actief. De volumes in de vroege regio's zijn beperkt wat goed is voor de export naar markten in AziŽ. Meestal zijn er teveel productiegebieden."

Alanar heeft geÔnvesteerd in groeiende bedrijven in de regio Aydin, die beroemd is vanwege de productie van gedroogde vijgen. De regio exporteert hoofdzakelijk naar markten in het Verre Oosten, hoewel er ook volumes naar het Verenigd koninkrijk en Europa gaan.

"Door alle producten die wij exporteren, hebben we meer mogelijkheden zowel op het gebied van volume als kwaliteit. We verwachten onze export met 40% op te voeren. We hebben geÔnvesteerd in een areaal van 400 hectare, verspreid over meerdere regio's. Nu de bomen zich ontwikkelen, stijgt de productie. Dit jaar zullen we eveneens investeren in verpakkingsmethoden."

De teler/exporteur wil het totaalpakket leveren. Naast kersen en vijgen, exporteert Alanar ook abrikozen en granaatappelen. Het bedrijf teelt een aantal gepatenteerde abrikozenrassen waarvan het seizoen in de eerste week van mei aanvangt. "Onze abrikozen zijn verfijnd, kleiner en donkerder van kleur dan andere rassen en hebben een hoge brixwaarde. Vanwege hun zoete smaak zijn ze erg geliefd op de Aziatische markt," besluit Taner.

Voor meer informatie:

Yavuz Taner
Alanar
Tel: 0090-224-211-03-25
Mob: 0090-532-293-7229
Email yavuztaner@alarafidan.com.tr
www.alarafidan.com.tr


Publicatiedatum: 13-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: