Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Productie verplaatst zich naar Rio Grande Do Norte vanwege beschikbaarheid water

Brazilië exporteert fors meer meloenen

Volgens het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Handel (MDIC) exporteerde de regio Rio Grande do Norte in de eerste twee maanden van het jaar voor €6,3 miljoen, een stijging van 45,2% ten opzichte van de zelfde periode 2016. De fruitsector was de aanjager van deze exportgroei. Er werden vooral meer meloenen en watermeloenen geëxporteerd. De meloenenexport steeg van €9 miljoen in het eerste kwartaal van 2016 naar €24,6 miljoen in dezelfde periode van dit jaar. Rio Grande do Norte is het belangrijkste productiegebied van deze fruitsoort en exporteerde 43.700 ton. 

De export van watermeloenen steeg van €1,7 miljoen in de eerste twee maanden van 2016 naar €5,8 in dezelfde periode van 2017, waarbij de exportvolumes verdrievoudigden naar 12.800 ton.

De groei van de meloenenproductie kan toegeschreven worden aan het feit dat teeltbedrijven zich van Ceará naar de naburige regio Rio Grande do Norte hebben verplaatst als gevolg van waterschaarste. Daarnaast was het seizoen dit jaar langer dan gebruikelijk.

In Rio Grande do Norte is de watervoorziening beter en zijn er meer mogelijkheden tot het verkrijgen van milieuvergunningen, waardoor het tuinbouwareaal er groeit. De productiviteit is eveneens toegenomen dankzij de toepassing van nieuwe technologieën. Bedrijven hebben de exportvolumes opgevoerd ter compensatie van de daling van de binnenlandse consumptie. Ondanks de exportstijging hebben bedrijven momenteel lagere winstmarges als gevolg van de ongunstige wisselkoers.

Publicatiedatum: 13-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: