Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Jaarprogramma's vanuit 1 leverancier"

Hondurese biologische zoete aardappelen gearriveerd

Tholen - Bij AgroFair in Barendrecht is de eerste container met biologische zoete aardappelen uit Honduras gearriveerd. "We hebben gisteren de eerste levering ontvangen, in diverse maten", vertelt Geert Demeyere. Het gaat om de eerste levering van een nieuwe producent. "We zijn bij deze producent uitgekomen omdat hij beschikt over behoorlijk grote volumes. Dit maakt het mogelijk om jaarprogramma's vanuit 1 leverancier aan te bieden. Vanuit andere landen zouden we verschillende leveranciers nodig hebben, wij kiezen er nu bewust voor om onze klanten hiermee jaarrond te kunnen ontzorgen. Daar zien wij veel voordelen in."


Geert Demeyere en Roeland Herrewijnen met een deel van de eerste levering biologische zoete aardappelen.

De betreffende producent teelt het hele jaar door zoete aardappelen. "Het klimaat in Honduras laat toe dat het jaarrond geteeld kan worden", zo licht Geert toe. "De vraag naar zoete aardappelen is ieder jaar stijgend. Wij zijn hoofdzakelijk actief in biologische en/of Fairtrade bananen, maar merken dat de vraag in de supermarkten naar zoete aardappelen toeneemt. Daarom hebben we besloten om hier werk van te maken en de beslissing genomen om een zoete aardappel project te ontwikkelen."

De gisteren gearriveerde container is 15 dagen onderweg geweest. "We hebben wekelijkse aankomst en beginnen met 1 container. Wij gaan er vanuit dat na deze start de volumes in de toekomst nog verder toe zullen gaan nemen. De markt is zich natuurlijk nog verder aan het ontwikkelen." Geert vertelt dat de kwaliteit van de eerste lading zoete aardappelen erg goed is. "Er zullen zeker momenten in het jaar zijn dat de kwaliteit wat minder is, maar dat heb je met alle producten, waar ook ter wereld. Deze leverancier heeft ook de faciliteiten om de zoete aardappelen die van mindere kwaliteit zijn te verwerken en anders af te zetten. Denk hierbij aan een gedroogd product of als puree. Dit is een relatief grote producent die de mogelijkheid heeft om door te sorteren. En hij heeft toegang tot de lokale markt."

De medewerkers van AgroFair zijn al verschillende keren bij de producent op bezoek geweest. "We hebben daar met eigen ogen de impact van de producent op de gemeenschap om het bedrijf heen kunnen zien. Ze zetten zich nu al veel in voor alleenstaande moeders, bieden ondersteuning voor de scholing van hun kinderen. Dit past dus perfect in de strategie van AgroFair. Projecten moeten in onze ogen sociaal duurzaam zijn of qua productie duurzaam. Van daaruit ontwikkelen we dat verder en we zijn dan ook bezig om deze producent te ondersteunen bij het verkrijgen van de Fairtrade certificering. Dit om het duurzame sociale aspect naar een hoger plan te gaan tillen en de sociale impact in de omgeving daarmee te vergroten. We hebben er veel vertrouwen in dat dat gaat lukken."


De plantage in Honduras.

Voor meer informatie:

Geert Demeyere
AgroFair
Koopliedenweg 10
2991 LN Barendrecht
0180 643900
Geert.demeyere@agrofair.nl
www.agrofair.nl

Publicatiedatum: 10-3-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: