Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuw-Zeeland vreest overaanbod kiwibessen

In Nieuw-Zeeland bereidt men zich voor op het kiwibessenseizoen. Geoff Oliver, voorzitter van de KiwiBerry Growers Association, vertelt dat het fruit erg geliefd is bij kinderen vanwege de zoete smaak en omdat de vruchten makkelijk te eten zijn. Ook volwassenen zijn dol op kiwibessen vanwege hun veelzijdigheid.

Deze kwetsbare fruitsoort moet echter van de pluk tot aan het winkelschap met de grootste zorg behandeld worden, vertelt Geoff. "Kiwibessen groeien in trossen en moeten voorzichtig geplukt worden," legt Geoff uit, die deze fruitsoort al ruim 12 jaar teelt. Daarnaast is hij directeur van Kiwi Produce dat het fruit van lokale telers verpakt. "Het verpakken verloopt trager dan bij gewone kiwi's en Kiwi Produce heeft een speciaal team van ervaren verpakkers in dienst die getraind zijn in kwaliteitscontrole en het verpakken voor de export- en lokale markt."

"In Nieuw-Zeeland neemt de kiwibessenproductie toe en men vreest zelfs voor een overaanbod op de markt. Het is een duur gewas om te telen. De ranken groeien snel en de wintersnoei kost al gauw tussen de €13.000 en €26.000 per hectare. Voor conventionele kiwi's liggen deze kosten tussen de €2.500 en €3.600 per hectare. Ook de kosten van plukken zijn hoger omdat het arbeidsintensiever werk is."

"Hierbij komen nog de verpakkings- en transportkosten. In een goed seizoen komt de opbrengst per hectare ongeveer overeen met die van groene kiwi's. Helaas zijn er dit seizoen in sommige plantages problemen met fruit dat voor het rijp is van de ranken valt. We weten nog niet waardoor dit veroorzaakt wordt maar het is zeker een probleem voor telers."

Voor meer informatie:
www.nzkiwiberry.com

Publicatiedatum: 10-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: