Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Plannen Hoogstraten in 2017

"Groei in verschillende groenten en zachtfruit"

Tholen - Coöperatie Hoogstraten is weer gegroeid in belichte teelt tomaten. Drie jaar geleden werd gestart met 20 hectare. Het jaar erna kwam er een verdubbeling en in 2016 kwam er nog 20 hectare bij. "In eerste instantie bekeken we de belichte teelt vrij sceptisch. Er zijn in de winter immers voldoende andere leveranciers, waaronder Spanje, Marokko en Italië. Toch merken we dat er voldoende vraag is naar onze belichte tomaten en dat ze voor een goede prijs worden vermarkt", vertelt Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten. Het areaal belichte teelt voor aardbeien is nog klein: rond de 5 hectare. "Die kosten per kilo liggen ook hoger, dus dat breidt langzamer uit."Arealen 2017

De groenten-arealen van Hoogstraten in 2017:
- Tomaat: 168,8 hectare (+5,8%)
- Paprika: 98,9 hectare (gelijk)
- Komkommer: 10,8 hectare (gelijk)
- Courgette: 14,5 hectare (+17,9%)
- Asperges: 21,1 hectare (gelijk)
- Pompoen: 20,5 hectare (+7,9%)
- Diverse: 11,7 hectare (+7,7%)

De fruit-arealen van Hoogstraten in 2017:
- Aardbeien: 980 hectare (+1,8%)
- Kiwibes: 15 hectare (gelijk)
- Blauwe bes: 3,4 hectare (+50%)
- Framboos: 2,3 hectare (gelijk)
- Kersen: 9,5 hectare (+17,4%)

Hoogstraten Confituur
"Ongeveer 5% van de aardbeien die worden aangevoerd, zijn geschikt voor de verwerking. Dit jaar willen we onze Hoogstraten Confituur verder uitrollen. We zijn hier in 2016 mee van start gegaan met kleine volumes. De confituur bestaat voor 100% uit Hoogstraten aardbeien. In 2016 was het product exclusief verkrijgbaar bij Delhaize en dit jaar gaan we ook leveren aan Colruyt, Spar/Alvo, Makro en Match. Ook willen we bekijken of de Hoogstraten confituur interessant is om te exporteren", vertelt Jan. "In het verleden leverden we de mindere kwaliteit aardbeien aan verschillende afnemers die de producten verwerkten, nu zijn dat er nog maar enkele. Door nu een deel te verwerken tot Hoogstraten confituur kunnen we een meerwaarde creëren."


Verpakkingen met zachtfruit van Hoogstraten tijdens Fruit Logistica 2017.

3rd International Strawberry Congress
Dit jaar zal Hoogstraten voor de derde keer het internationale aardbeiencongres organiseren. "Thema is 'Strawberries on demand: The consumer rules the future'. De consumenten bepalen de trends. Het event vindt plaats van 6-8 september in Antwerpen. Ook dit jaar is er weer een mix van wetenschap en handel, we vinden het belangrijk dat beide partijen met elkaar in contact komen. We willen trouwens benadrukken dat dit event geen 'one men show' is: ook onze concurrenten verwelkomen we."

Andere projecten in 2017

Hoogstraten investeert dit jaar ook in personeel, techniek en infrastructuur. "Bij het sorteertraject van paprika's, zullen een nieuwe cameratechnieken centraal staan. Ook komt er een nieuwe topsealmachine, op vraag van verschillende grote klanten. We investeren daarnaast in koelcellen voor aardbeienplanten en ook het kantoorgebouw zal worden vernieuwd."

www.hoogstraten.euPublicatiedatum: 13-3-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: