Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fraude met bio-ananas

In Costa Rica is opnieuw een onderzoek gestart naar twee bedrijven die bio-ananas exporteren naar de Verenigde Staten en de EU. Zo wordt onder meer onderzocht of deze exporteurs (Congelados del Valle Verde en Del Valle Verde Corp) onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van een biokeurmerk voor de export van hun producten en hiermee het imago van de Costa Ricaanse biosector in gevaar hebben gebracht.

Relevante informatie
Uit het eindrapport van de SFE fytosanitaire dienst blijkt dat de certificeringsinstantie niet over voldoende informatie beschikte om de betreffende bedrijven een biokeurmerk toe te kennen. Uit eerdere documentatie blijkt echter dat Valle Verde Corp zich bezighoudt met de teelt van biologische ananas en dat er in 2015 een registratie-certificaat is toegekend. De onderzoekscommissie denkt dat één van de bedrijven zijn naam heeft veranderd en dat deze wijziging niet is doorgegeven. Een areaal van 97,9 hectare zou biologische gecertificeerd zijn maar er werden geen gegevens over bodemanalyses gevonden. Het bedrijf zou in drie jaar tijd omgeschakeld zijn naar de biologische teelt zonder te beschikken over de juiste vergunningen.

"Ze hebben ons gecontroleerd  en er was niets aan de hand"
"Ik weet nergens van maar ik hoop dat deze geruchten snel de kop in gedrukt worden," laat Congelados del Valle Verde-directeur Andres di Palma in een reactie weten. Hij vertelt dat de certificeringsinstantie (ARAO) zijn bedrijf vorig jaar heeft bezocht naar aanleiding van de beschuldiging dat het bedrijf conventionele ananas voor biologische zou verkopen. Uit de inspectie bleek echter dat dit niet het geval was.

In mei 2016 werd het biokeurmerk van bedrijf desondanks zonder proces ingetrokken. "Hierdoor konden we niet naar Europa exporteren, maar hebben we nog wel aan de Verenigde Staten geleverd," vervolgt Di Palma. Naast de verliezen heeft de situatie ook het imago van het bedrijf aangetast. In december gaf SFE Di Palma echter weer toestemming om het biokeurmerk weer te mogen voeren. 

Di Palma legt uit dat hij een gesprek aangevraagd heeft met de minister om zijn kant van het verhaal te vertellen maar dat hij nog geen reactie heeft ontvangen. Hij vertelt dat hij wat land had aangekocht voor de biologische teelt waar nog nooit chemicaliën waren toegepast. Vandaar dat het mogelijk was om snel met de biologische productie te starten en deze grond werd gecertificeerd door ARAO. "Het ziet er echter naar uit dat de autoriteiten het niet met elkaar eens zijn. We hebben echter meerdere bedrijven waarvan er een aantal nog in de omschakelingsfase zitten," legt hij uit. 

Bron: diarioextra.com

Publicatiedatum: 10-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: